Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sjezdový maraton se změnil v boj o život: Šílenci chtěli V Rakousku hlavně přežít!

Autor: spo

Obvykle zpovídá sportovce, tentokrát se reportérka České televize Kateřina Nekolná postavila na druhou stranu mikrofonu. Natáhla přes helmu startovní číslo a rozjela se vstříc extrémnímu adrenalinu. Vstříc hodině bolesti.

Bývalá reprezentantka v atletickém sedmiboji se zúčastnila lyžařského závodu Schlag das Ass v rakouském Nassfeldu, který zahrnuje celkem sedm sjezdovek a měří více než pětadvacet kilometrů. Podobné klání se připravuje na příští sezonu i v České republice pod patronací Ondřeje Banka s názvem Catch the Bank (chyť Banka).

V Nassfeldu lyžaři nahánějí Armina Assingera, čtyřnásobného vítěze závodů Světového poháru v rychlostních disciplínách. I proto je jeho závod v Rakousku nejdelším na světě zapsaným v Guinessově knize rekordů a je rovněž většinou sjezdem nebo superobřím slalomem a lyžaři běžně dosahují na trati rychlostí přes 100 km/h. 

Takhle se dovádělo v rakouském Nassfeldu, kde se jel sjezdový maraton.
Video se připravuje ...

„Byl to obrovský zážitek, i když jsem v cíli sotva stála a pletla nohama,“ přiznala Nekolná po hodině jízdy v brankách a na lanovkách, které se počítají do celkového času. Mezi ženami byla amatérská lyžařka a novinářka nejlepší Češkou na osmadvacáté pozici, ze všech takřka 600 závodníků nakonec obsadila 248. místo.

Závod i v Čechách bude především pro amatéry. Pro lyžaře, kteří mají odvahu a nebojí se rychlosti i únavy nohou, ale i pro takové, kteří chtějí pouze zkusit něco nového. Do tratě se startuje ve skupině po určitém časovém intervalu a držitel nejrychlejšího času v cíli včetně výjezdů lanovkami je vítězem. Byť závod trvá skoro hodinu, několik sekund ztráty na trati znamená v konečném pořadí mnoho míst.

„Je to super nápad, mně se to hodně líbí. Určitě to v Čechách chceme zorganizovat,“ prohlásil Bank. Chytí ho za rok někdo?