Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Návrat krále: Španělský monarcha si vyrazil na snowboard

Autor: nit

Byla to tajná návštěva, která pořadatele světového šampionátu v akrobatickém lyžování a snowboardingu trochu zaskočila. Španělský král Filip VI. se o víkendu neohlášeně objevil v Sierra Nevadě, aby si zalyžoval a podíval se na finálové závody ve snowboardovém slopestylu.

Vystoupil z lanovky a nevyhnul se pozornosti. Španělský král nejdřív zapózoval pro pár fotografií a pak se mezi ostatními usadil do první řady montované tribuny na sjezdovce Loma de Dílar, kde se v sobotu odpoledne konalo finále snowboardového slopestylu.

„O jeho příjezdu jsme se dozvěděli na poslední chvíli. Chtěl být diskrétní, užít si lyžování a šampionát jako kdokoli jiný,“ vysvětloval May Peus, prezident Španělské královské federace zimních sportů RFEDI. „Dlouhodobá podpora královské rodiny je pro nás opravdu důležitá.“

Filip VI. si našel čas na krátké setkání se španělskými závodníky a popovídal si také s Novozélanďanem Carlosem Garcíou Knightem, v jehož krvi koluje španělská královská krev.

„Chtěl mi pogratulovat ke kvalifikaci, ptal se mě na trať a popřál mi hodně štěstí,“ líčil García Knight. „Potkat se s ním bylo úžasné, splnil se mi sen. Bavili jsme se o závodech a pak mi řekl, že chce jet na Nový Zéland a zalyžovat si tam.“

Ze setkání s králem měl radost i strýček Garcíi Knighta Fernando, který byl v hledišti spolu se španělskou částí závodníkovi rodiny, a právě v sobotu slavil třiapadesáté narozeniny.

„Tohle je nejlepší den mého života!“ radoval se Fernando. „Pro naši rodinu je velká čest, že sem král přišel. Pozdravil jsem a popřál jsem mu: Dobrý den, veličenstvo.“

Filip se už začátkem týdne účastnil slavnostního zahájení šampionátu v konferenčním centru v nedaleké Granadě. Tentokrát si užil další krásný den. Po závodě si s několika lidmi potřásl rukou, vyfotil se s malým klukem a diskrétně se vytratil.