Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obdivuje fašisty?! Slovensko řeší kontroverzní talent (18), dostal směšný trest

Autor: pv

Jeho smýšlení pobouřilo nejen Slovensko. Hokejový obránce Samuel Fereta (18) byl nominován do širšího kádru slovenské hokejové reprezentace před mistrovstvím světa. Nadějný mladík ale všechny šokoval tím, že na internetu sdílel fašistické odkazy, obrázky velebící krajní pravici či fotku se zpěvákem neonacistické kapely. Jak se s ním vypořádalo vedení slovenské hokejové reprezentace?

Když se zjistilo, že se Fereta stýká s lidmi obdivujícími fašismus a sám podobná hesla sdílí na sociální síti, pobouřilo to prezidenta Slovenského svazu ledního hokeje Martina Kohúta. „Je nemyslitelné, aby hokejový reprezentant popíral principy, zásady a hodnoty, na kterých stojí pilíře všech demokratických států. Schvalovaní, šíření anebo sympatizování s jakýmkoliv druhem extremismu není přípustné,“ uvedl Kohút.

Tohle ale bylo jediné rázné bouchnutí do stolu. Místo toho, aby přišel pořádný trest, jako je vyřazení z kádru, bylo mladému obránci pouze domluveno, aby si příště dával pozor, co zveřejňuje.

Podívejte se na příspěkvy, které Fereta prezentoval na sociálních sítích:

Na podobná setkání Fereta nerad vzpomíná
Na podobná setkání Fereta nerad vzpomíná

„Mluvili jsme s ním a řekli jsme mu, že v reprezentaci je něco takového nepřípustné, protože reprezentuje Slovensko. Omluva neexistuje. Něco takového si nemůže dovolit. Pokud se to zopakuje, tak v reprezentaci skončil,“ řekl manažer národního týmu Martin Štrbák. Fereta tak dostal pouze napomenutí a zůstal reprezentantem.

Fereta: Chtěl jsem být frajer

A jak své radikálně pravicové příspěvky vysvětloval talentovaný obránce? „Nemám žádný vztah k neonacistům. Ty fotky jsem udělal v pubertě, když jsem si myslel, že jsem frajer. Vyfotil jsem je náhodou. Chodím na církevní školu, tam by mi to asi sotva povolili. Extrémní pravici neřeším,“ vysvětloval vážně Fereta na reprezentačním srazu.

První choulostivou fotku zveřejnil na Instagramu před dvěma roky, poslední, na které pózuje se zpěvákem skinheadské kapely Krátký proces, před 19 týdny. „Byl jsem s nimi, viděl jsem zpěváka, vyfotili jsme se, ale tu hudbu neposlouchám,“ tvrdil mladý obránce. Ale proč na sociální síti tvrdil, že to je hudba, kterou si pouští na dobrou noc?

„Screen shot si můžu udělat z ledasčeho a dát na sociální sít, ať jsem frajer. To byl tenhle případ. Byla to mladická hloupost a moje nerozvážnost. Pocházím z Humenného, což je malé, desetitisícové město. Chtěl jsem udělat dojem. Bohužel, minulost mě doběhla,“ sypal si popel na hlavu Fereta, který po zveřejnění jeho podivných příspěvků svůj profil na Instagramu zrušil.