Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šílení Češi. Na koloběžkách chtějí pokořit cyklistický závod Giro d´Italia

Autor: pv

Jestli si někdo myslel, jak velká dřina je pro profesionální cyklisty absolvovat etapový závod, tak ještě neviděl, co podstupuje sedmičlenný český tým, který právě probíhající stý ročník Giro d´Italia absolvuje ne v sedle kola, ale ze stupátek na koloběžkách!

Žádné přepychové karavany na odpočinek či servisní týmy techniků jako si dopřávají ti nejlepší cyklisté planety. Čeští nadšenci do koloběžek absolvují jubilejní stý ročník Giro d´Italia v polních podmínkách za běžného silničního provozu, nocují ve stanech a po konci každé etapy jsou totálně vyčerpáni.

„Jde o první pokus o absolvování Gira d´Italia na koloběžce. Každou etapu jedeme den před cyklisty. Celkem 21 etap, zhruba 3600 kilometrů a přes 40 000 výškových metrů. To vše na koloběžkách. Tedy žádné převody. Jen nohy a odraz od země,“ řekl Michal Kulka, jeden z členů sedmičlenného týmu Kick Italy 2017.

Před čtyřmi lety zdolala tahle parta stou Tour de France a nyní před nimi stojí nejobtížnější cyklistický závod světa. „Na stupátku strávíme minimálně deset hodin denně. V nejtěžších etapách někdy třeba i k dvaceti hodinám. A pokud nás později v Alpách chytne zima a déšť, nebo třeba i sníh, pak půjde opravdu do tuhého,“ povzdechl si Jan Vlášek, další člen projektu. Během čtvrteční první etapy došlo i na nepěkné zranění, kdy jeden z účastníků akce spadl z koloběžky a ošklivě si spálil bok. Přesto pak pokračoval směle dál.

Členy výpravy žene za zdoláním slavného závodu i dobrá věc. V rámci projektu Kick Crocodile pomáhají s podporou výstavby a modernizace nového centra charitativní organizace Pink Crocodile, která dlouhodobě pomáhá dětem s těžkým kombinovaným postižením u nás i ve světě. Ambasadorem toho projektu je olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, který odvážné partičce na koloběžkách drží palce.