Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S Peltou se ve vazbě na Ruzyni nemažou: Jen hodina vycházek!

Autor: om

Na svou vlastní postel musí zapomenout. Na voňavé luxusní hotely a pestrou baštou jakbysmet. Šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta (52) je ve vazbě v ruzyňské věznici a ani fakt, že nikoho neohrozil na životě, mu nepomůže.

Je v koluzní vazbě, jejím cílem je, aby nemohl ovlivňovat svědky. Z toho plyne mnoho omezení. Zatímco jiní se tam mohou pohybovat do značné míry volně po chodbách, on ne. Má jen hodinu vycházek denně, třiadvacet hodin musí být v cele,“ říká jeho advokát Bronislav Šerák.

„Smí dostávat poštu, ale je kontrolována. Bez omezení ho můžu navštěvovat jen já. Ostatní návštěvy musí probíhat za účasti státního zástupce,“ vysvětlil, jak má jeho klient omezenou komunikaci s vnějším světem.

Důvod Peltovy vazby? Ovlivňování svědků a pokračování v činosti
Video se připravuje ...

Nějaký »nadstandard«, který by možná rád zaplatil, či donáška jídla z michelinské restaurace, tu nevedou. První dny je v takzvaném přijímači, kdy se seznamuje s režimem a mluví s psychologem. Ven má šanci se dostat nejdříve za dva týdny, až soud rozhodne o jeho stížnosti proti vazbě.

„Vzhledem k tomu, že svědků k vyslechnutí je ještě asi čtyřicet až šedesát, nepředpokládám, že vazební důvody by mohly dřív pominout,“ realisticky odhadl Šerák.

Jestli Pelta měl možnost sledovat včerejší fotbal, nevěděl. A bude kandidovat na předsedu FAČR z vazby? „To nevím, myslím, že tyhle záležitosti pro něj nejsou momentálně klíčové,“ naznačil Šerák vážnost situace.

Miroslav Pelta u soudu.
Miroslav Pelta u soudu.