Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Psycholog Šlédr o sebevraždě Bystroně (†34): Rajtoral (†31) mu mohl napovědět

Autor: zal, kru

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. A zejména pak po bývalých fotbalistech Plzně. Jen 26 dní poté, co se oběsil František Rajtoral (†31), skoncoval stejně se životem i další hráč David Bystroň (†34). Podle psychologa můžou být obě sebevraždy propojené.

S Viktorkou kdysi kopal Ligu mistrů proti Messimu , ale teď se potloukal po nižších soutěžích ve Švýcarsku. Poslední čtvrtrok oblékal dres Ilanzu, který hraje šestou nejvyšší soutěž. Ke včerejšímu utkání ale už nenastoupil. O den dříve ho našli v suterénu jeho domu s dopisem na rozloučenou.

Způsob, jakým Bystroň odešel ze světa, nápadně připomíná nedávnou sebevraždu Rajtorala . Oba prošli Ostravou a Plzní, byli skoro stejně staří a rozhodli se oběsit.

„Na osobnost člověka působí nepřirozené tlaky. To, co se děje, přesahuje jeho kapacitní možnosti a z dlouhodobého hlediska před sebou nevidí nic výrazně emocionálně pozitivního, co by nastartovalo další část jeho života. Neví kam dál, a pak to řeší tímto způsobem,“ vysvětluje sportovní psycholog Jiří Šlédr pro server info.cz.

VIDEO: Rozhovor s psychologem Šlédrem v pořadu serveru info.cz:

Podle něj mohl hrát roli i tzv. Wertherův efekt – tedy že se Bystroň inspiroval sebevraždou kolegy. „Nevylučuji, že by to mohlo být lehce propojené. Závisí to také na tom, do jaké míry měli nebo neměli neformální přátelské vazby. Mohla to být nápověda,“ myslí si Šlédr.

Podobného názoru jsou i bývalí sousedi Bystroně z ostravských Heřmanic. Zde kdysi s manželkou Kamilou koupil moderní řadový dům, o který však přišli v exekuci. „Sebevražda Rajtorala ho určitě k činu navedla. Utíkal před světem, ve kterém se mu přestalo dařit,“ řekl Blesku jeden ze sousedů.

Všichni Davida pamatují jako pohodáře a nikdy by do něj neřekli, že si vezme život. „Co začal hrát v Plzni, tak v domě bydlela jen jeho žena. Občas přijel vyvenčit dva ridgebacky, ale vidět tu už moc nebyl,“ naznačila sousedka, že se s manželkou postupně odcizili.

Zemřel David Bystroň, hlavičkář, co vyhrál ligu s Baníkem i Plzní
Video se připravuje ...