Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do mikrofonu jsem mohl praštit víc, říká Záruba. Kdy s komentováním sekne?

Autor: ija

Dávno předtím, než se stal hokejovým komentátorem, měl Robert Záruba (49) promyšleno, co udělá, pokud se Češi stanou olympijskými vítězi. „Nakonec jsem to neudělal, protože by to byla blbost,“ řekl známý televizní komentátor v rozhovoru pro server Info.cz. Hokej komentuje 26 let a pořád to považuje za čest. Na letošním mistrovství světa pobavil, když ho po senzačním obratu českého týmu proti Finsku ovládly emoce tak, že samou radostí praštil do stolu a omylem se vypnul z vysílání.

„A to bylo ještě kontrolované. Kdybych chtěl, tak udeřím víc,“ připustil s úsměvem Záruba. „Bylo nahodilé a spontánní, nic připraveného. I když to pár lidí napadlo. Byla to jen hrozná náhoda, že závěr zápasu šel živě na facebooku české televize a že se zrovna rozpojilo spojení, které jsme pak dlouho nemohli najít,“ vysvětlil.

Na celý rozhovor s Robertem Zárubou se podívejte ZDE »

Svůj temperament při komentování projevil už mnohokrát. „Kdysi dávno jsem si představoval, co bych dělal, kdybychom vyhráli olympiádu. Věděl jsem, že minimálně budu stát na komentátorském stole mezi ostatními novináři a budu strašně jásat. A když se to pak stalo, tak jsem to neudělal, byla by to blbost,“ zavzpomínal.

Na svou komentátorskou profesi nedá ani po letech dopustit. „Moc jsem to chtěl dělat a pořád si toho vážím,“ řekl Záruba o komentování hokeje. „I po těch 26 letech mě znovu vybudí, když komentuju zápas národního mužstva. Kolikrát jsem na konci už hrozně unavený, přesto mě to pořád dobíjí. Je pro mě čest dělat tuhle práci. Už několikrát jsem řešil, jestli nemá přijít nějaká změna, ale nakonec jsem si vždycky odpověděl, že mi pořád stojí za to tu profesi dělat.“

Robert Záruba zůstává někdy se svým názorem radši v závětří
Robert Záruba zůstává někdy se svým názorem radši v závětří

Je oblíbeným komentátorem, ale část fanoušků je k němu i hodně kritická. „Vytýkají mi mnohomluvnost. Mám v komentáři velké procento popisu, ale dělám to proto, že si myslím, že to k dynamickému sportu prostě patří, že to dramatizuje děj. A taky dostávám podporu od nevidomých diváků, kteří si díky mému komentáři dovedou představit, co se děje.“

Na konec komentátorské dráhy Záruba zatím nepomýšlí. „Nepřipadá mi tak starý, že by to už mělo nastat. Je ale důležité takový okamžik dobře vyčíhat a nepropásnout ho. Obdivuju Petra Vichnara, který to dokázal v pravou chvíli. S komentováním skončil po MS v hokeji ve Vídni v roce 2005, i když to muselo být těžké. Ale všichni si ho budou pamatovat jako špičkového profíka a teď se výborně přeladil na roli tváře Branek-bodů-vteřin a mojí ženě se na obrazovce líbí víc než já,“ prozradil Záruba.