Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chaos v Turíně. Po výbuchu lidé od krve a bez bot, chlapec bojoval o život

Autor: dvo

Na sobotní noc budou obyvatelé Turína chtít hodně rychle zapomenout. Nejen, že tamní Juventus podlehl ve finále Ligy mistrů Realu Madrid (1:4), ale děsivý zážitek mají fanoušci z náměstí, kde sledovali přímý přenos. Během utkání někdo z příznivců odpálil zábavnou pyrotechniku, která způsobila chaos. „Hned vás napadne, že jde o teroristický útok. Všichni zběsile utíkali pryč. Všude byly rozbité sklenice a lidé po nich běželi bez bot,“ popisují očití svědci dění na náměstí Piazza San Carlo, kde mělo být až 30 tisíc fanoušků.

K explozi, která přítomné vyděsila k smrti, došlo zhruba deset minut před koncem utkání hraného v Cardiffu. „Byli jsme pořádně vystrašení. Kolem nás pobíhali lidé, kteří byli celí od krve, spousta z nich neměla na sobě boty. Záběry vypadaly jako z hororu,“ sdělil jeden z fanoušků listu Gazzetta dello Sport.

„Vše se seběhlo během vteřiny. Kamarádi mě chytli za ruku a utíkali. Lidé před námi padali na zem. V tu chvíli vás nenapadne nic jiného, než že se jedná o teroristický útok. V daný okamžik nic nechápete. Nakonec jsme se schovali v jedné ze zahrad. Bylo nás tam však hodně a nechtěli jsme být v uzavřeném prostoru, tak jsme raději utekli pryč. Takové prázdniny jsem si rozhodně nepředstavoval,“ popsal další svědek.

Panika po explozi v Turíně. Při sledování finále Ligy mistrů se zranilo tisíc lidí.
Panika po explozi v Turíně. Při sledování finále Ligy mistrů se zranilo tisíc lidí.

Další z fanoušků uvedl, že byl vyděšený z valícího se davu. „Bylo to, jako když se rozvodní řeka a stáhne s sebou vše, co má v cestě.“ Všude byli pořezaní lidé od rozbitých skleniček.

Po zápase v Cardiffu se k událostem v Turíně vyjádřili i členové Juventusu. Trenér Massimiliano Allegri začal svoji řeč na tiskové konferenci slovy: „V Turíně došlo k neštěstí. Věříme, že zranění nebudou tak vážná a že budou všichni v pořádku.“ Později se k němu připojil i obránce „Staré dámy“ Leonardo Bonucci, který fanoušky podpořil na Twitteru.

Starostka Turína Chiara Appendino, která sledovala finále přímo v Cardiffu, se v neděli ráno sešla s policejními složkami a chtěla vědět podrobné informace.

Zamířila rovněž do místní nemocnice, kde navštívila sedmiletého chlapce, jehož zranění byla vážná, ale nyní by měl být ve stabilizovaném stavu. Celkem mělo být v Turíně až 1500 zraněných a u sedmi lidí byla situace vážná.