Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vzpomínáte na slavného plešatého brankáře Bartheze? Teď je automobilový závodník!

Autor: pv

Našel si novou vášeň. Bývalý hvězdný fotbalový gólman, mistr světa i Evropy Fabien Barthez (45) před deseti lety opustil profesionální fotbal a vrhl se na novou životní výzvu. Stal se motoristickým závodníkem. Aby to neměl příliš snadné, vybral si těžkou kategorii – vytrvalostní závody. O víkendu potřetí nastoupil do závodu všech závodů, legendárních 24 hodin Le Mans. „V naší garáži je to jako ve fotbalové šatně,“ vtipkoval bývalý brankář Manchesteru United.

Fotbalovým fanouškům se vytratil z očí, ale dostal se do zorného pole motoristických nadšenců. Barthez jako většina jeho bývalých spoluhráčů miluje rychlá auta. Vždyť snad v žádném klubu není fotbalista, který by neměl sporťák nebo auto s nadupaným motorem.

Pro oblíbeného plešatého gólmana se rychlá jízda stala takovou životní vášní, že se vrhl na profesionální závodění. Ostruhy postupně získával ve francouzském šampionátu Carrera Cup a kromě Porsche si následující sezony vyzkoušel i Ferrari 458 Italia v sérii FIA GT.

Díky dobrým výsledkům se společně s kamarády rozhodl zkusit ten nejprestižnější vytrvalostní závod planety a v roce 2014 se postavil na start 24 hodin Le Mans. Tehdy tvrdil, že byl vyčerpaný, jako by absolvoval naráz celý fotbalový šampionát. Při premiéře skončil jeho tým na celkovém 29. místě a ve své kategorii dojel devátý.

Parádní výsledek v Le Mans

O dva roky později opět neodolal a postavil se znovu na start ve stáji pojmenované po něm a bývalém francouzském pilotovi formule 1 Olivierovi Panisovi, který již nezávodí, ale stará se o chod týmu. Barthez a jeho kolegové skončili celkově na parádním 12. místě a letos přijeli svůj výsledek do Le Mans ještě vylepšit.

„Stále se učím, ale pomáhám i mladším závodníkům v týmu vyrovnat se s obrovským tlakem. Během fotbalové kariéry jsem absolvoval hodně těžkých zápasů,“ řekl bývalý partner sexsymbolu 90. let modelky Lindy Evangelisty.

Právě i vztahy a osobní život hraje ve sportu velkou roli. „Když jeden z pilotů má problémy například se ženou, nesmí se tím sám trápit a je lepší, když to s ním probereme. Platí to pro všechny druhy problémů, které by mohli ovlivnit jeho výkon,“ prozradil Barthez a zavzpomínal právě na svého bývalého trenéra z Manchesteru United Alexe Fergusona, který byl velmi dobrý v tom, že hráčům dokázal v tomto ohledu pomoci.

„Když během závodu uděláte chybu, tak je to hned draze vykoupeno. Ve fotbale to tak nepocítíte, ale když nabouráte se závodním speciálem, tak hned víte, o kolik peněz jste připravil tým kvůli své neopatrnosti,“ usmál se Barthez, kterého několik hodin před koncem slavného závodu zradila technika na jeho vozu Ligier JSP217 z kategorie LMP2. Příště se chce znovu postavit na start.