Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Medailistka v badmintonu zaskočila Británii: Je mi 40 a nevím, jak dál

Autor: pta

Ve Velké Británii patřila mezi úspěšné sportovce, po konci kariéry zmizela z očí veřejnosti. Nyní badmintonistka Gail Emmsová přiznala: Nevím, co dál se životem. Její zpověď pro web The Mixed Life na Ostrovech hodně zaujala. Stříbrná medailistka z olympiády v Aténách 2004 v ní otevřeně promluvila o tom, jak těžko hledá uplatnění v životě. „Nevím, kdo jsem. Už si ani nemůžu říkat Gail Emmsová, olympijská badmintonistka,“ uvedla čtyřicetiletá Emmsová.

Po konci její sportovní kariéry přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by Emmsová měla mít v životě vážnější problémy. S pověstí šampionky se uchytila jako motivační řečník. „Lidé vám nabízí opravdu dobré peníze za to, že mluvíte na konferencích nebo po večeřích,“ zavzpomínala.

Kariéru ukončila po olympijských hrách v Pekingu 2008 a ještě tři měsíce byla placená jako profesionální sportovec. „Chtěla jsem jen chodit po večírcích, nemyslet na nic, vstávat pozdě, pít, co chci, dát si k jídlu hamburger,“ popsala bezstarostnost, kterou prožívala.

Co bude za dalších 10 let? To byla představa zcela mimo uvažování Emmsové. Pracovní příležitosti ale postupně začaly ubývat. „Tohle není uplatnění na delší dobu. Jak ubíhá čas, dostáváte se na seznamu stále níž a níž,“ řekla.

To se projevilo na její životní úrovni. Dnes má auto, které pořídila za 500 liber, prodává osobní věci na aukční serveru eBay a nemůže si ani dovolit poslat jednoho ze svých dvou synů na dovolenou s ostatními kamarády k moři. „Říkám, že mu postavím stan na zahradě za domem a to budou jeho prázdniny,“ přiznává tíživou situaci.

Proces hledání nového místa v životě označuje jako hodně komplikovaný. „Říkám si, že jsem na tom měla být lépe. Ve 23 letech jsem řídila lepší auto než dnes. Jako sportovec po neúspěchu začnete trénovat víc. Teď se ale potýkám víc s tím, co mám dělat. Jak mám na tohle trénovat? Jsem ve světě, který neznám.“

Kromě svého působení ve sportu nemá žádnou pracovní praxi. „Hodně se mluví o podpoře sportovců, kteří ukončili kariéru kvůli jejich psychickému zdraví. Přesně takovou podporu teď potřebuji,“ říká Emmsová. Pomůže ji veřejné vystoupení najít správnou cestu?