Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Legendy o letní přestupové politice Sparty a Slavie: Byla to osudová chyba!

Autor: jab

Bok po boku pro dobrou věc. Fotbalové internacionály Tomáše Skuhravého (51) a Jaromíra Navrátila (54) v červenci spojilo focení pro kampaň "Jsem kým jsem". V povídání pro Superlife mluvili o charitativním projektu, životu mimo trávník i fotbalových tématech. Především přestupová politika Sparty a Slavie leží oběma v žaludku. "Byla to ze stran vedení týmů osudová chyba a měli zvolit jinou strategii," řekli téměř jednohlasně.

Slova bývalých fotbalistů nelze brát na lehkou váhu. Skuhravý, který k velkému fotbalu přičichl ve Spartě, se v roce 1990 stal s pěti góly druhým nejlepším střelcem mistrovství světa v Itálii, což mu vyneslo úspěšné angažmá v Janově. Navrátil, který kromě Brna, Bohemians, Jablonce nebo Žižkova hrával i za Slavii, si také může říkat exreprezentant, nastoupil ale jen ke dvěma zápasům.

„Český fotbal sleduji, ale málo. Chybí mi tu totiž mladí talenti,“ přiznal Skuhravý a okomentoval i rozhazovačné léto pražských S. „Myslím si, že na naší ligu je to přepych, kupovat drahé hráče před důchodem. Mám za to, že by měli dostat prostor mladí. A hlavně se znovu odesílají peníze ven, což chybí potom v Čechách dalším ligovým klubům,“ rozohnil se bývalý útočník přezdívaný "Bomber."

Charitativní kampaň mají na svědomí jejich dcery, módní návrhářka Michaela Skuhravá a Barbora Jelínková Navrátilová. Charitativní kampaň mají na svědomí jejich dcery, módní návrhářka Michaela Skuhravá a Barbora Jelínková Navrátilová.Foto Sport

Pro představu, do Sparty zamířilo v letních měsících jedenáct posil, do Slavie o jednu méně. Oba kluby zkraje sezony zažily zklamání, Slavia se neprobila do základní skupiny Ligy mistrů a Sparta vypadla ze 3. předkola Evropské ligy.

Navrátil byl k aktivitě Sparty a Slavie podobně kritický. „Dneska každý, kdo umí běhat, hraje ligu, což je dost smutné. A vidina titulu a následně postupu do Champions league zatemnila vedení Sparty a Slavie mysl a kupovali kvantitu místo kvality. Snad je jich ale ve vedení a realizačním týmu tolik, že by snad měli vidět, kde dělají chyby,“ nebral si servítky.

Pro charitu je získaly jejich dcery

Pofotbalový život si oba fotbalisté každopádně pochvalují. Navrátil se věnuje realitám, Skuhravý má v Přerově nad Labem restauraci s výmluvným názvem Bomber. Fotbal ale úplně neopustil, v Itálii, kde strávil šest let aktivní kariéry, trénuje mládež. A jeho jméno má v Janově stále dobrý zvuk. „Poznávají mě i ti malí kluci, a to mě nikdy neviděli na hřišti,“ pochlubil se.

A jak se oba fotbalisté dostali před objektiv? Charitativní kampaň mají na svědomí jejich dcery, módní návrhářka Michaela Skuhravá a Barbora Jelínková Navrátilová.

„Projekt je smysluplný, má svou podstatu a téma. Líbí se mi celá myšlenka spojená s charitou a samozřejmě propojení fotografií s módou, kterou dělá moje dcera, takže jsem hrdý otec,“ těší Skuhravého.

Svou dceru podporuje i Navrátil. „Vše, co se dělá pro dobrou věc, je skvělé. Poslední dobou se spíše setkávám s tím, že si lidé navzájem házejí klacky pod nohy. Rád se této akce zúčastním. Myšlenka projektu se mi líbí o to víc, že si můžu určit, jakým směrem vybrané peníze půjdou,“ svěřil se a dodal, že peníze z dražby svého trička by rád věnoval dětem s roztroušenou sklerózou.

„Každý máme své životy, ale zajímáme se o sebe. Focení jsme si moc užili. Byla sranda. Bavilo mě to,“ svěřila se Skuhravá.

Ačkoliv se Navrátil zprvu k focení neměl, nakonec si to užil on i jeho dcera. „Táta se z fotbalového světa stáhnul a věnuje se rodině a své práci, kde se věnuje realitám. Není typ, který by se někde rád prezentoval, ale přesvědčila jsem ho a jsem za to ráda."

CELÝ SESTŘIH: Brno - Sparta 2:0. Pražany zaskočil poslední celek tabulky
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Mladá Boleslav 4:0. Gólový půst prolomil Van Buren
Video se připravuje ...