Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dnes je to 35 let od největší sportovní tragédie v Rusku. Na fotbale zemřelo 66 lidí!

Autor: ČTK, sjs

Je to jeden z nejčernějších dní sportovní historie. 20. října 1982 během utkání fotbalového Poháru UEFA mezi Spartakem a nizozemským Haarlemem zemřelo při tlačenici v ochozech moskevského stadionu 66 převážně mladých lidí a přes 60 dalších bylo zraněno. Tragédie měla být na pokyn tehdejších vládců Sovětského svazu ututlána.

V osudný den bylo v Moskvě velmi mrazivo, teploty se večer pohybovaly kolem minus deset stupňů Celsia. Na stadionu v Lužnikách pro více než 80 000 diváků bylo přes 16 500 návštěvníků. Několik minut před koncem zápasu, kdy Spartak vedl 1:0, začali domácí kvůli zimě opouštět stadion. Tlačenice vznikla údajně na jednom schodišti, kde měla upadnout mladá dívka.

Poté však nastal zmatek, když Spartak v posledních minutách zvýšil ještě vedení na 2:0, a diváci přepadávali přes sebe. V dalších letech se dokonce uvádělo, že v Moskvě zahynulo až 340 lidí! První oficiální informace o tragédii byly zveřejněny až v roce 1989, kdy tehdejší sovětský vůdce Michail Gorbačov zavedl politiku takzvané glasnosti. Památník obětem byl v Lužnikách vztyčen až při příležitosti desátého výročí tragédie.