Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šampion F1 Hamilton pod palbou. Co dělal s vlastním letadlem, aby se vyhnul daním?

Autor: pv

Letos vyhrál další titul pro Velkou Británii, ale také svou rodnou zem na daních připravil minimálně o 3,3 milionu liber. Čerstvě čtyřnásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton (32) se objevil v dokumentech Paradise Papers jako jeden z boháčů, který využívá daňové ráje, aby odklonil miliony před finančním úřadem.

Pro mnohé je národním hrdinou. Pohled na Hamiltona se u řady jeho fanoušků, ale změnil k horšímu. Čtyřnásobný mistr světa formule 1 se rád chlubí na sociálních sítích svým rudým soukromým tryskáčem – Bombardier Challenger 605, který si pořídil před čtyřmi lety za 16,5 milionu liber (478 milionů korun).

Čím už se ale nepochlubil, je fakt, že za něj nezaplatil daň ve výši 3,3 milionu liber (96 milionů korun). Britský pilot díky protřelým finančním poradcům využil daňový ráj a přes nastrčené společnosti se vyhnul placení daně, když svůj tryskáč převezl z Kanady přes ostrov Man. Tam mu byl vystaven formulář potvrzující srovnání daně.

Aby mohl Hamilton zmíněnou částku ušetřit a obrat tak rodnou zem, musel by své privátní letadlo pronajímat. To dělá poměrně často, akorát že ho pronajímá sám sobě. „Není to nic nezákonného. Mé obchodní aktivity spravují odborníci a jí jim plně důvěřuji,“ uvedl pilot stáje Mercedes v krátkém tiskovém prohlášení. Podle právních expertů citovaných britským Guardianem celé schéma působí jako umělý konstrukt vytvořený právě z toho důvodu, aby se Hamilton placení daní vyhnul.

Slavný sportovec, který má jmění odhadované na 4 miliardy korun, se možná bude muset připravit na soudní stání, kde bude muset vysvětlit, proč tímto způsobem připravil svou vlast o tučnou částku. Pochybili i úředníci na ostrově Man. Britskému jezdci neměli povolení vůbec udělit. Není to první případ, kdy Hamilton ušetřil na daních. Podobný způsob využil i během nákupu svého obytného vozu, který využívá při závodech formule 1.

Témata:  formulepenízedaněHamiltontryskáčVIPsport