Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Slzela i Vonnová. Sexy dcera mafiána, sjezdařka Mancusová, se rozloučila se svahy

Autor: pv

Patřila k největším ozdobám ženského sjezdového lyžování. Američanka Julia Mancusová v pátek naposledy absolvovala závod Světového poháru a rozhodla se ukončit kariéru. Proč to čtyřnásobná olympijská medailistka zabalila už ve třiatřiceti letech?

Slzy, ale i smích doprovázel loučení Julie Mancusové se sjezdařskou kariérou. Vítězka obřího slalomu z her v Turíně na sjezdovku Olympia delle Tofane vyrazila v exhibičním duchu v převleku za komiksovou superhrdinku Wonder Woman a do cíle dojela se ztrátou 18 sekund za Goggiaovou.

Američanka Julia Mancusová vyhrála super G v v Garmisch-Partenkirchenu
Američanka Julia Mancusová vyhrála super G v v Garmisch-Partenkirchenu

„Škoda, že Jules musí skončit. Je to smutný den, vždyť jsme spolu strávili dvacet let,“ smutnila Vonnová, která se po dojezdu Mancusové do cíle rozplakala reprezentační kolegyni na rameni. „Loučím se s těžkým srdcem, ale také s velkou dávkou vděku za to, co všechno mi lyžování dalo,“ řekla Mancusová, která ztratila motivaci dál závodit.

„Bohužel už jsem v sobě nenašla sílu soupeřit s nejlepšími na světě. Ale jsem pyšná, že jsem bojovala až do konce,“ hrdě pronesla Mancusová. Dlouho se trápila i zdravotně. Kvůli vleklým problémům s pravou kyčlí se nekvalifikovala na blížící se olympijské hry v Pchjongčchangu.

Mancusová během kariéry vyhrála sedm závodů Světového poháru, přidala dvě stříbrné a tři bronzové medaile z mistrovství světa. V roce 2006 vyhrála olympijský závod v obřím slalomu, o čtyři roky později skončila druhá ve sjezdu a v kombinaci, ve které na hrách v Soči před čtyřmi lety oslavila bronz.

Nechvalně proslulý je i její otec Ciro. Někdejší drogový dealer totiž vybudoval velkou pašeráckou síť a do USA nechal léta dovážet marihuanu z Thajska a Mexika. V roce 1995 byl odsouzen na 9 let. Později byl ale propuštěn díky rozsáhlé spolupráci s úřady a začal podporovat kariéru své dcery.