Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Gymnastky o praktikách doktora, který zemře v cele: Pronikl do mě bez rukavic

Autor: pv

Hleděly mu do tváře a se slzami v očích vyprávěly, jaké hrozné věci jim dělal. Přes padesát amerických gymnastek u soudu týden vypovídalo, jak je sexuálně obtěžoval chlípný reprezentační doktor Larry Nassar (54). Celkem zneužil 156 dívek, kterým měl naopak pomáhat. Za své zločiny stráví úchylný lékař zbytek života za mřížemi.

Využil jejich dětské naivity a sexuálně se na amerických gymnastkách ukájel. Doktor Larry Nassar získal důvěru malých dívek, které mu věřily. „Předpokládala jsem, že jeho proniknutí do mě je normální lékařskou praxí. Žádný dospělý nikdy nezpochybnil jeho lékařské metody, a tak jsem ležela klidně,“ vyprávěla přímo v soudní síni děsivé zážitky bývalá gymnastka Rachael Denhollanderová a statečně přitom hleděla do tváře muži, jenž jí způsobil největší bolest v životě.

O děsivých praktikách vypovídala i další sportovkyně Sterling Riethmanová. „Byla jsem u něj jako juniorka celkem na sedmi vyšetřeních. Bez rukavic pronikal do mé vagíny. Nikdy nevysvětlil, co dělá nebo jak dlouho to bude trvat.“

Mezi nejznámější oběti patří i Isabella Hutchinsová, Aly Raismanová, Jordyn Wieberová, McKayla Maroneyová nebo čtyřnásobná olympijská vítězka Simone Bilesová.

„Je neskutečně těžké znovu tyto události prožívat. Láme mi to srdce ještě mnohem víc, když pomyslím na to, že kvůli snu startovat v Tokiu se budu muset vracet do tréninkového centra, kde jsem byla zneužívána,“ napsala v emotivním statusu na sociální síti Bilesová.

„Dobře se zná s mými rodiči. Všichni mu důvěřovali a on mě zatím zneužíval,“ vypověděla Kyle Stephensová
„Dobře se zná s mými rodiči. Všichni mu důvěřovali a on mě zatím zneužíval,“ vypověděla Kyle Stephensová

Chlípný sportovní lékař se snažil u soudu bránit, ale vysloužil si jen posměšky. „Byl jsem dobrý lékař, protože moje léčba fungovala. Pacientky, které tady teď mluví, byly ty samé, které mě chválily a vracely se znovu a znovu,“ uvedl v prohlášení Nassar. Gymnastky pak navíc osočil, že chtějí hlavně finanční kompenzaci a vyhledávají pozornost médií.

Soudkyně Rosemarie Aquilinaová neměla se sportovním lékařem slitování a poslala ho celkem na 175 let do vězení. „Právě jsem podepsala váš rozsudek smrti,“ sdělila mu po přečtení rozsudku.

„Pokud se dostanete někdy ven z vězení, o čemž pochybuji, budete se muset zaregistrovat jako sexuální delikvent,“ dodala Aquilinaová. Doktor Nassar už byl navíc koncem loňského roku odsouzen na 60 let vězení za přechovávání dětské pornografie.