Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Biatlonistka Zvařičová přežila srážku s autem, odletěla do Koreji: Nesmrtelný sen!

Autor: zal

Ležela polomrtvá v nemocnici. Před pár dny srazilo Veroniku Zvařičovou (29) auto a ona už přemítala, jestli stihne Hry v Soči. Byla to bláznivá myšlenka. I proto se pak upnula na ty následující Hry. A včera do Koreje skutečně odletěla.

„Takhle jsem se zasekla,“ říká biatlonistka k odhodlání, které ji provází už více než čtyři roky poté, co si při nehodě na kolečkových lyžích přelámala snad polovinu kostí v těle. Veronika nepovolila ani loni, když byla vyřazena z reprezentace. „Bylo to divoký. Ale furt mě to hnalo. Říkala jsem si: Ne, ještě to není všechno, Veruno! Ty na to máš,“ vypráví.

Nominace, fasování, balení, letiště. A Veronika stále nemůže uvěřit, že jí plán vychází. „Říkala jsem si, že až budu sedět v letadle, tak tomu začnu věřit a až budu v olympijské vesnici, tak tomu uvěřím,“ usmívá se a upřímně dodává: „Jestli třeba nebudu i brečet, až mi to dojde.“ Přesto před ní nemluvte o tom, že si už splnila sen. Ten visí ještě výš. „K tomu, abych si ho splnila, jsem se musela dostat na olympiádu,“ naznačuje, že její cíl je blyštivý. Jenže jako náhradnice musí nejdřív vůbec dostat od trenérů šanci do závodu vystartovat.

Veronika se informovala, co si má do Koreje vzít.
Veronika se informovala, co si má do Koreje vzít.

Veronika se zpět na vrchol škrábala skoro pět let. O to překvapivější je, že když se mu přiblížila, hodlá s biatlonovou kariérou po sezoně končit. „Jo, to platí. Mám v plánu něco jiného než sport. Třeba se ve mně něco zlomí, ale zatím nechci pokračovat,“ povídá zcela odhodlaně.

Medaile z Koreje by ji možná nahlodala, ale jak už víte... Když se Veronika k něčemu odhodlá, nic ji neodradí.

Potěšila nemocnou kámošku Koukalovou : Přála mi

Zatímco Veronika Zvařičová se ze zdravotních obtíží po hrdinném boji dostala, její kamarádka Gabriela Koukalová kvůli problémům s lýtky o Koreu přišla.

Gratulovala vám Gábina k nominaci?

„S Gábinou jsme si psaly, byla strašně šťastná. Myslela jsem, že se tam uvidíme.“

V Koreji jste už před osmi lety závodila na MS. Co si vybavíte?

„Mám v hlavě úplně živý obrázek, jak jsem se tam škrábala do kopce. I Gabča říkala, že to jsou snad nejtěžší tratě.“

Už víte, s kým budete bydlet?

„Vůbec nevím. Jestli to bude daný, nebo budu s Markét Davidovou, nebo sama. Až přijedou ostatní, tak se asi domluvíme.“

Přiletíte do Koreje o den dříve než ostatní biatlonisté. Okouknete pro ně vesnici?

„Za ten den to snad stihnu. Jestli teda nebudu furt chrápat.“

Jak vám šlo balení?

„Úplně jsem zapomněla, co na olympiádě můžu a nemůžu mít. Volala jsem i Zdenče Vejnarový (bývalá biatlonistka). Doufám, že mám všechno.“