Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Peníze za zlato. Italky mají dvakrát tolik, než Ledecká za dvě medaile!

Autor: pv

Nadešel čas vyúčtování. Olympijské hry skončily a nejúspěšnější reprezentanti se mohou těšit, že jim na účet přitečou tučné finanční bonusy za medaile či umístění v nejlepší desítce. Z Čechů si nejvíce vydělá přízrak jménem Ester Ledecká. Za dvě zlata dostane 3,5 milionu korun. Jak jsou na tom další hvězdy z Her v Pchjongčchangu?

Ekonomické oddělení Českého olympijského výboru (ČOV) pošle na účet snowboardistky a lyžařky Ester Ledecké 3,5 milionu korun, které se však ještě budou muset zdanit.

Stejně tak i 875 000 za stříbro pro Michala Krčmáře a rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou či 525 000 za bronz snowboardistky Evy Samkové, biatlonistky Veroniky Vítkové a rychlobruslařky Karolíny Erbanové. Celkově tak ČOV vyplatí medailistům 6,825 milionů korun.

Bohaté Italky

To na Slovensku sbírala cenné kovy pouze původem ruská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Za zlato (1,27 mil Kč), dvě stříbra (2 mil. Kč) a jedno umístění na 5. místě (152 tisíc Kč), dostane od Slovenského olympijského výboru skoro stejně jako Ledecká za dvě zlata.

Nejštědřejší ze všech zemí byla na sportovce Itálie. Každá z olympijských vítězek z Koreje rychlobruslařka Arriana Fontanaová, snowboardistka Michela Moioliová a sjezdařka Sofia Goggiaová dostane 150 tisíc eur na ruku a dalších 30 tisíc ročně po dobu čtyř let. Celkově si přijdou v přepočtu na sedm milionů korun!

Dvakrát zlatá Ledecká se stříbrnou Sáblíkovou zpívaly hymnu na Staroměstském náměstí
Video se připravuje ...

Nory peníze nezkazí 

Norští sportovci letos získali 39 medailí a překonali dosavadní rekord USA z Vancouveru z roku 2010. Paradoxně za to nedostanou od tamního olympijského výboru ani jednu norskou korunu. Největší hvězdy jako je trojnásobný olympijský vítěz v běhu na lyžích Johannes Hösflot Klaebo nebo jeho kolegyně pětinásobná medailistka z Pchjongčchangu Marit Björgenová se budou muset spokojit s penězi od sponzorů.

„Domníváme se, že prémie dělají z lidí něco, co by být neměli,“ tvrdí Tore Övrebö, šéf organizace Olympiatoppen, která sdružuje vědce, trenéry, výživové poradce a další, kdo pracují s olympioniky.

Maminka se zdrogovala, aby zvládla cestu tam i zpět, smála se Ester Ledecká
Video se připravuje ...

Ledeckou mrzelo, že nepomohla hokejistům a promluvila o svých plánech
Video se připravuje ...

ANKETA ze Staromáku: Jak fanoušci vnímají úspěch Ester Ledecké?
Video se připravuje ...