Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svět žasne nad Čechy, kteří smázli Rusko. Co nevíte o Krejčím, Pastrňákovi a Jaškinovi?

Autor: Václav Baumann

Byla to jízda, neskutečná show. Něco jako hokej v 3D podání. Aby ne, když ho obstarali hráči s třemi dé – David Pastrňák, David Krejčí a Dmitrij Jaškin. Tahle 3D lajna hrdinů zařídila na šampionátu v Dánsku triumf nad Rusy (4:3 pp). Co o nich musíte vědět?

David Pastrňák (21)

Usměvavý David Pastrňák na tréninku národního týmuFoto Michal Beránek (Sport)

Holky, je volný!

Příběh hubeňoura z Havířova zná kdekdo. David Pastrňák (21) se ze zimáku v malém městě propracoval až ke snové smlouvě v NHL. Dívky a slečny, pozor! Je stále nezadaný. Přes celou pravou ruku má »kérku«, na ní strom, váhy s lebkami nebo třeba květy růží. V zimě si ji doplnil svým číslem 88 z Bostonu. Celé doplněné tajemným anglickým vzkazem: „Smutek tě sráží dolů.“

Jako první si ale před lety nechal vytetovat obraz na levé straně hrudníku. O čem? Přece o hokeji. Dvě překřížené hokejky, puk a nápis: „Protože to miluju.“

Život se s ním nemazlil. První brusle měl holčičí, rodiče na lepší neměli peníze. Ze začátku ho v Havířově vedl otec Milan. Ten před pěti lety zemřel na rakovinu. „Když umřel, strašně mě to změnilo. Myslím na něj každý den,“ svěřil se nedávno Pastrňák.

O servis se mu teď v Bostonu stará maminka Marcela. „Má rád kuře s rýží,“ prozradila na něj. „Jsem masožrout. Rád si dám uzeninu i klobásky. Ale mám rád i maminčiny snídaně, tvaroh, jogurt a ovoce,“ přidal »Pasta«. Pořád ho provází netradiční předzápasové rituály. „Polévám si nohy studenou vodou a jím ovo ce.Banány a jablka nesmí chybět,“ prozradil.

S luxusní smlouvou zatím lásku nehledá.Ale jak by měla vypadat, o tom má jasno. „Líbí se mi blon dýnky se sportovní postavou,“ culil se.

David Krejčí

David Krejčí se po delší době objevil na ledě při zápasu mistrovství světaFoto Michal Beránek (Sport)

Dát hattrick je lehčí než uspat dceru

Kouzla na ledě, jaká předváděl proti Rusům? To je pro Davida Krejčího (32) hračka. Tedy minimálně v porovnání s výchovou brzy tříleté princezny Elinky. „V nadsázce říkám, že je těžší uspat moji dceru, než dát hattrick v NHL. Ona je hrozné číslo. Když řekne, že spát nebude, my rodiče máme smůlu,“ pravil nedávno stěžejní hráč Bostonu.

Elinka přišla na svět 2. srpna 2015, na den přesně rok poté, co si David na hradě v rodném Šternberku vzal americkou krásku Naomi Starr (37). S někdejší hosteskou se poznali na reklamní akci Bruins a randili spolu pět let, než si řekli »yes«.

A právě štěstí v osobním životě je pro českého útočníka klíčové. „Rodina je hodně důležitá. Nevěřím na rozvody. Šel jsem do toho s tím, že jsem připravený být s Naomi do konce života,“ svěřil se.

Zajímavostí je, že nechybělo mnoho, aby hokej o Davida Krejčího kdysi přišel. Jako mladší žák totiž válel i ve fotbale. „Táta za mnou přišel, když jsem byl zrovna ve vaně. A říká, že mě chtějí do Olomouce. Na hokej i fotbal. A než se dokoupu, tak ať se rozhodnu, čemu se chci věnovat,“ vzpomněl.

Rozhodl se dobře: Už vyhrál Stanley Cup, má bronz z MS 2012 a teď chce dotáhnout český tým k další medaili.

Dmitrij Jaškin

Jaškinova krásná přítelkyně Nadia.Foto Instagram

Rus, co miluje Nadiu

S rodiči i ženou mluví doma rusky. Knížku si ale raději přečte v češtině nebo v angličtině, kterou mrská po většinu roku při angažmá v St. Louis. Narodil se v Omsku. Odmalička ovšem vyrůstal ve Vsetíně, v jehož dresu táta Alexej vyhrál šest extraligových titulů. Není divu, že pro Dmitrije Jaškina (25) byl mač proti sborné tak trochu schizofrenní.

„Reprezentuju Česko a jsem za to rád. Ale vždycky budu Rus. To nikdo nezmění,“ povídal už před šesti lety, kdy ještě hrával za pražskou Slavii a národní dres oblékal na juniorských turnajích. O tom, že by bojoval za rodnou vlast, nikdy nepřemýšlel.

Byť české občanství získal až  v sedmnácti. „Rusové nikdy nejevili zájem. A bylo by to divný, když jsem byl odmalinka v Česku. Českou kulturu chápu víc než tu ruskou,“ řekl na mistrovství světa v Dánsku pro MF Dnes.

O to pikantnější je, že jeho krásná manželka Nadia je Ruska. -Se sexy modelkou a zpěvačkou oslaví oslaví v září třetí výročí svatby. I kvůli ní trénuje přes léto v Moskvě.

„Líbí se jí tam víc než v Praze, má tam víc co dělat,“ podotýká téměř stokilový útočník.

Ano, byť otec byl skvělý obránce, on ve Vsetíně vzhlížel ke kanonýrům Dopitovi, Dňovi... Vlachovi, Sršňovi...

„Na zimáku ve Vsetíně jsem byl od dvou let vlastně furt. Tátu jsem sledoval, ale vzory jsem měl mezi útočníky. Co mě táhlo do útoku? Touha dávat góly, vzpomínal Jaškin před lety.

Na šampionátu skóroval v prvních čtyřech duelech třikrát. Kolik tref ještě přidá?