Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hokejový expert ČT Sýkora potvrdil konec: Šly po mně jen »staré« divačky

Autor: ps

Na obrazovce se s ničím a nikým nemazal. Nikdy! Proto si hokejový expert a bývalý úspěšný trenér Marek Sýkora (69) získal celou řadu fanoušků. Po pěti letech ovšem končí a svoji televizní pouť zakončil jak jinak než stylově…

Výborný glosátor, vtipálek, ale zároveň člověk, který dokonale rozumí sportu jménem hokej. V redakci České televize oblíbený parťák, u diváků ve velké většině také.

Kdo kdy pochyboval o jeho znalostech, pak patrně nezná jeho životopis. Postavil se na střídačku Plzně, Slavie, Pardubic, Karlových Varů, v KHL pak Petrohradu, Magnitogorsku či Dinama Minsk. Právě tam před pěti lety ukončil trenérskou kariéry, aby se vrhnul do role hokejového experta.

Prošli mu rukama talenti od Boha. Tím největším byl patrně Jevgenij Malkin, kterého v 16 letech vytáhl v Magnitogorsku (psal se rok 2003) do tehdejší ruské Superligy.

I když měl z televize zpočátku nervy, místo na »horkém křesle« si zalíbil. Doma všechno nadšeně vyprávěl manželce, která s ním zažila spoustu legrace. „Zase se s tebou chce fotit nějaká ženská,“ říkávala mu, když kolem Sýkory chodily fanynky, které žádaly o selfie. Spontánní odpověď dorazila, jako obvykle, téměř ihned. „No jo, ale je zase stará. Ty mladý na mě nějak nejdou,“ posteskl si.

Nadchl dokonce i šéfa hokejové sekce Roberta Zárubu . „Byl to druhý expert ve studiu, který měl trošku volnější režim. Nikoli z hlediska obsahu ale formy,“ přiznal. „Marek má všechno. Zdá se, že je spontánní, což určitě je, ale zároveň s ohromnou znalostí věci. Navíc je hodně přesvědčivý. Hokeji hodně pomohl, ukázal ho zase z druhé strany a tím pádem ho obohatil,“ loučí se slavný komentátor s parťákem. Kdo Sýkoru nahradí se zatím neví.

Trenér a expert České televize Marek Sýkora a komentátor David Pospíšil
Trenér a expert České televize Marek Sýkora a komentátor David Pospíšil