Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V žebříčku nejdražších hráčů světa Ronaldo vyhořel! Jak si vedli Češi?

Autor: pv

Potřetí v řadě letos fenomenální fotbalista Cristiano Ronaldo vyhrál s Realem Madrid Ligu mistrů. Podle Mezinárodního centra pro sportovní studie (MCSS) ale momentálně není ani ve dvacítce nejcennějších hráčů světa. Kdo všechno Portugalského útočníka předběhl a dostalo se i na Čechy?

Celkem pětkrát ovládli anketu Zlatý míč a stále jsou označováni za absolutně nejlepší fotbalisty současnosti. Cristiano Ronaldo a ani Lionel Messi však nepatří ani mezi trio nejhodnotnějších hráčů planety. Alespoň to tvrdí Mezinárodní centrum pro sportovní studie, které každý rok sestavuje žebříček sta nejdražších fotbalistů působících v pětici nejlepších evropských soutěží.

Drobný Argentinec skončil v pořadí na 4. místě a jeho přestupová hodnota je podle analýzy 184 milionů eur (4,89 mld. Kč). Jeho portugalský rival se umístil dokonce o dvacet příček hůř s tržní hodnotou 103 milionů eur (2,75 mld. Kč).

Nadhodnocený Neymar

Nejžádanějším a nejlepším hráčem je podle MCSS Angličan Harry Kane z Tottenhamu, který je ceněn na 201 milionů eur (5,3 mld. Kč). Druhé místo patří Neymarovi, jež loni přestoupil z Barcelony do Paris Saint Germain za rekordních 222 milionů eur (6 mld. Kč). Podle studie má ale reálnou hodnotu „jen“195 milionů eur (5,1 mld. Kč) 

Česká stopa

V žebříčku se nenachází žádný český hráč, ale přesto je v něm tuzemská stopa. Útočník Bosny a Hercegoviny Edin Džeko, který hrál za Teplice a nyní nastupuje za AS Řím, se dostal na 95. místo a je ceněn na 59,4 milionu eur (1,5 mld. Kč). Mezinárodní centrum pro sportovní studie sestavuje pořadí podle statistické analýzy a zaměřuje se na nejdůležitější faktory jako je věk, pozice, délka smlouvy a výkonnost v posledních měsících. 

Pořadí nejhodnotnějších fotbalistů podle MCSS

1.Harry Kane (Anglie/Tottenham)    5,3
2. Neymar (Brazílie/PSG)     5,1
3. Kylian Mbappe (Francie/PSG)     4,9
4. Lionel Messi (Argentina/FC Barcelona)  4,89
5. Mohamed Salah (Egypt/FC Liverpool)    4,56
6. Dele Alli (Anglie/Tottenham)      4,5
7. Kevin De Bruyne (Belgie/Manchester City)        4,44
8. Antoine Griezmann (Francie/Atletico Madrid)   4,37
9. Paulo Dybala (Argentina/Juventus)         4,36
10. Romelu Lukaku (Belgie/Manchester United)    4,34
...
24. Cristiano Ronaldo (Real Madrid)           2,75
...
95. Edin Džeko (AS Řím)     1,5

(částky jsou uvedeny v miliardách korun)