Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebij partnerku a pozor na peníze! Satoranský prozradil, co mu radí v NBA

Autor: sjs

Patří mezi basketbalovou smetánku. Tomáš Satoranský absolvoval druhou sezonu v NBA, po které se o něm začalo hodně mluvit. Ve Washingtonu se stal důležitým hráčem a získal si respekt. Nyní promluvil o milionových smlouvách i stinných stránkách bohatství.

Ve Washingtonu podepsal v roce 2016 tříletou smlouvu na 9 milionů dolarů (196 milionů korun). Příští rok Satoranskému kontrakt končí a věří, že si může vydělat mnohanásobně větší sumu peněz.

„Když vidím, jaké kontrakty se tady podepisují a jaké peníze si tady člověk může vydělat, říkám si, že se tady zajistit dá. Nesmí být ale hloupý a začít ty peníze rozhazovat,“ řekl český basketbalista magazínu Forbes.

Právě v NBA se pořádají pravidelné kurzy, aby si hráči dávali pozor na své finance a nenaletěli například na nějaké pochybné investice. „Když v Americe někdo přijde k velkým penězům, nalepí se na něj spousta lidí a chtějí půjčit. NBA se proto snaží hráče vzdělávat a zvyšovat jejich finanční gramotnost, takže jsem jako nováček musel absolvovat třídenní kurz. Někdy to bylo docela vtipné,“ tvrdil Satoranský a prozradil, co mu na kurzu radili.

„Nejvtipnější bylo, když nám zcela vážně vysvětlovali, že nemáme doma bít manželky, protože hráči NBA mívali s domácím násilím problémy. To byla úsměvná rada, kterou mi zrovna nikdo dávat nemusel, ale když se mluvilo o financích, dával jsem pozor. Podle pravidel nám z platu odchází automaticky 18 tisíc dolarů na spořicí účet, ke kterým nám NBA přidá dalších 21 tisíc. A tyhle peníze nám začne vyplácet, až nám bude 50 let,“ dodal český reprezentant, který tak bude na důchod zajištěný.