Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vlastní MS ve fotbale mají i bezdomovci, jednonozí, nevidomí nebo uprchlíci!

Autor: pv

Korupce, simulování a vykořisťování fanoušků. Profesionální fotbal po celém světě se zmítá v mnoha problémech, které už některé příznivce přestávají bavit. Právě probíhající MS v Rusku je takové velké komerční pozlátko, které sledují miliardy lidí po celé planetě. Dováděni s balónem pouze s čisté lásky a zadarmo si užívají lidé, jimž nebylo dopřáno tolik životního štěstí. Mají své ale vlastní světové šampionáty, kde rozdávají radost sobě i publiku.

Na všechna tato utkání je vstup zdarma a na tribunách panuje přátelská atmosféra. Nikde vám navíc nevnucují předražené cetky se symbolem turnaje. Mistrovství světa uprchlíků, hendikepovaných či bezdomovců je jen o kráse fotbalu. Po celém světě se konají různé šampionáty, kdy se například mezi sebou utkávají dokonce i pacienti z psychiatrických léčeben. Výjimkou nejsou ani turnaje mezi vězni či šampionáty se smíšenými družstvy v boji proti rasismu.

Šampionát hráčů s amputovanými končetinami
Šampionát hráčů s amputovanými končetinami

Nově vznikají i mistrovství uprchlíků, kteří jsou zavřeni za plotem v utečeneckém táboře. „Je to šance prolomit bariéry, ukázat, že každý je stále člověk a zdůraznit dovednosti těch, kteří hledají spásu ve Velké Británii,“ řekl britskému deníku The Guardian Nial Mann, pořadatel turnaje pro uprchlíky.

Jak podobné akce pomáhají, zdůraznila i Mariana Mercado, spolupořadatelka bezdomoveckého šampionátu. „Ukazuje bezdomovce jako hrdiny a odstraňuje se tak i to zažité stigma.“ Hlavním poselstvím všech těchto akcí je odstranit jakékoliv předsudky okolí nejen k účastníkům turnaje a pozitivně tak ovlivňovat celou společnost, aby byla lepší. Vždyť to je jedno z původních poslání fotbalu.

V dnešní době to vypadá, že Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) se honí spíše za větším a větším ziskem z prodeje televizních a marketingových práv, než aby pomáhala ostatním.

Šampionát slepých

Sice nikdy neuvidí, jak krásný gól dali, ale mohou to vycítit z nadšených reakcí publika. Mistrovské zápasy slepých fotbalistů se konají různě po světě a mnoho fanoušků překvapí, jak se dá i bez zraku hrát fotbal. Nedávno si to sami vyzkoušeli němečtí reprezentanti a měli s maskou na obličeji problém trefit balón.

Mistrovství hendikepovaných

K fotbalu se lze vrátit i po amputaci. Hráči v poli s jednou nohou se pohybují pomocí francouzských holí a předvádí neuvěřitelné kousky, které by nezvládli ani někteří zdraví lidé. V bráně pak chytá gólman, který má jen jednu ruku.

O víkendu jedu do Chorvatska, snad uvidím oslavy titulu, usmívá se Ujfaluši
Video se připravuje ...

Turnaj bezdomovců

Šampionát bezdomovců hraje 47 různých zemí a letos se koná v Mexiku. Všechny reprezentace hrají stejný počet utkání bez ohledu na výsledky. Rozdává se osm trofejí a denně se předává i cena fair-play.

Souboj uprchlíků

O víkendu se v Anglii konají světové šampionáty uprchlíků. V Manchesteru, Leedsu a Londýně se představí stovky talentovaných mladých hráčů z uprchlických táborů. Třeba zaujmou i nějaké skauty ze slavných týmů a život se jim otočí o 180 stupňů.