Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tragédie na silnici! Po srážce s kamionem zahynul reprezentant a skaut NHL Burda

Autor: top, ČTK

Jako lovec talentů pro slavnou NHL ročně najezdil desítky tisíc kilometrů. V pondělí byl bývalý hokejový reprezentant Václav Burda (†45) znovu na cestě. Bohužel za volantem nejspíš usnul a nepřežil srážku s kamionem.

Život někdejší opory zadních řad pražské Sparty, s níž v roce 1993 po boku Gudase, Výborného nebo Zelenky slavil mistrovský titul, předčasně vyhasl v pondělí těsně po půlnoci na silnici mezi Hodonínem a Moravskou Novou Vsí.

Podle policejní zprávy Burda se svým Passatem z dosud nezjištěných příčin vyjel na rovném úseku do protisměru, kde se čelně střetl s kamionem s návěsem. „I když se řidič nákladního vozu snažil brzděním a vyhýbáním střetu zabránit, bohužel došlo k nárazu,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.  

Burdův Passat měl předek úplně rozbitý.
Burdův Passat měl předek úplně rozbitý.

Burda neměl šanci přežít, šofér náklaďáku i jeho spolujezdec vyvázli bez zranění. „Je to hrozná zpráva,“ truchlí nad smrtí bývalého spoluhráče a kamaráda kapitán mistrů světa z roku 2005 David Výborný.

„Venca byl skvělý hokejista a vynikající a férový chlap. Několikrát jsem ho oslovil a přál jsem si, aby byl ve Spartě, ale miloval práci skauta. Přesto byl pořád naší organizaci velmi blízký,“ uvedl pro web Sparty předseda představenstva a majitel klubu Petr Bříza. „Prožíváme velkou bolest nad jeho ztrátou a chtěl bych tímto za nás všechny vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a rodině,“ doplnil.

Tragická zpráva zasáhla nejen český hokej, ale i ten zámořský. Majitel bronzové medaile z MS 1998 po skončení kariéry dlouhých 15 let pracoval jako skaut Ottawy Senators. Postupně se vypracoval až na šéfa evropského skautingu, mezi jeho největší úlovky patří Erik Karlsson, dvojnásobný držitel Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL.

Loni mu klub nabídl místo ředitele pro hráčské záležitosti, třetí nejvyšší pozici ve sportovním vedení po generálním manažerovi a jeho asistentovi. Jenže Burda nakonec odmítl a přijal místo šéfa skautingu pro Evropu v jiném kanadském velkoklubu Edmontonu. Bohužel, žádnou další hvězdu už pro NHL neobjeví...