Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miliardový reklamní panák Federer. Šokuje vás, kolik si vydělá!

Autor: sjs

Jsou k němu upřeny pohledy celé planety. Legendární tenista Roger Federer (36) je sportovní ikonou, kterou obdivují po celém světě a Švýcar za svou oblíbenost dostává pohádkově zaplaceno. Tenisem si letos zatím vydělal 112 milionů korun, ale jen za tento rok dostane od partnerů 1,95 miliardy korun. Sponzorovat Federera je hodně drahý špás.

Kdo z vás na něj má? Především globální značky si mohou dovolit sponzorovat tenistu Rogera Federera. Švýcar rád propaguje výrobky svých krajanů. Je tváří kávovarů Jura, čokolády Lindt, banky Credit Suisse nebo telekomunikační společnosti Sunrise.

Loni podepsal lukrativní smlouvu se známým italským výrobcem těstovin Barilla a jde prý o částku 176 mil. Kč ročně.  Za propagaci německé automobilky Mercedes si ročně vyslouží obdobnou sumu a navíc má k dispozici jejich vůz specifikace SLS AMG za 6,3 mil Kč. Pokud ho uvidíte pít alkohol, tak pouze šampaňské Moët & Chandon a opět za to dostane v přepočtu na koruny devítimístnou částku.

Federer se díky společnosti NetJets navíc nemusí cestou na turnaje mačkat v letadle s ostatními cestujícími a má k dispozici pro sebe a rodinu soukromý tryskáč. Za reklamní plnění navíc dostane od letecké společnosti 100 milionů korun.

Federer v novém sponzorském oblečení od japonské společnosti Uniqlo
Federer v novém sponzorském oblečení od japonské společnosti Uniqlo

Největší sponzoři Rogera Federera

Uniqlo - 640 milionů Kč
Japonský výrobce sportovního oblečení se praštil přes kapsu a ztrojnásobil roční sumu, kterou od Nike Švýcar dostával. Po 20 letech tak logo s fajfkou vystřídal červený čtvereček. Federer vadí, že nesmí využívat své ikonické logo RF patřící právě Nike.

Rolex - 129 milionů Kč
Federer nemá logo výrobce hodinek umístěné na oblečení a ani nemá Rolexky na zápěstí při utkáních jako třeba Rafael Nadal. Když ale přebírá na kurtu pohár pro vítěze, má je kvůli reklamnímu plnění vždy na ruce.

Nike - 88 milionů Kč
Po odchodu od Nike stále hraje v jejich teniskách, protože Uniqlo sportovní boty nevyrábí. Dohodly se tak na oboustranně výhodném kontraktu.

Wilson - 77 milionů Kč
Americká společnost vyrábějící sportovní vybavení zásobuje Federera nejen tenisovými raketami a batohy. Díky nové dlouhodobé smlouvě si Švýcar přijde celkem na 450 milionů korun.