Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přiznání Hlaváčkové: Kolik jí zbývá peněz a proč utekla do daňového ráje?

Autor: sjs

Za vším jsou peníze. Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková má už čtyři roky trvalý pobyt v Monaku. V daňovém ráji, který využívá mnoho podnikatelů a právě i sportovců, má pronajatou garsonku, aby nemusela v Česku platit vysoké zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Během sezony je Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková skoro celý rok mimo Českou republiku a musí se o sebe sama postarat. „Je to sólo sport. Všechno je na vaší zodpovědnosti a na rozdíl od hokeje, fotbalu nebo basketbalu platí: Když nehrajeme, nevyděláváme. Jsi zraněný nebo si dáváš pauzu? Máš nulový příjem. Jsme takoví živnostníci mezi sportovci zaměstnanci,“ postěžovala si deblová specialistka v magazínu Forbes.

Andrea Hlaváčková si užívá březnového sluníčka v Miami.
Andrea Hlaváčková si užívá březnového sluníčka v Miami.

Na kurtech si vydělala 4,8 milionu dolarů, ale na kontě tuhle sumu rozhodně nemá. „To číslo musíte vydělit dvěma až třemi, abyste se dostali k sumě, která mi opravdu zůstala. Největší část z prize money samozřejmě spolknou daně. Ty odvádíme vždycky v zemi, kde turnaj probíhá. V průměru to je okolo 30 procent. Nejpříznivější je to v Dubaji nebo Dauhá, tam se neplatí nic. Na druhou stranu, takové peníze pak musíte zdanit doma klasickými 21 procenty,“ prozradila Sestini Hlaváčková, která má na daně čtyři poradce, aby nemusela platit penále za nezdaněné příjmy.

Stejně jako většina movitých sportovců má hlášený trvalý pobyt v Monaku. „U mě ani tak nejde o daně. Mým důvodem, proč jsem se tam přesunula, bylo zdravotní a sociální pojištění. V jednu dobu jsem na něm v Česku odváděla velké peníze, měsíční zálohy se vyšplhaly na 150 tisíc korun, a to jsem tu skoro nebyla a ze zdravotního ani sociálního systému nic neměla,“ řekla tenistka.

V malém knížectví má pronajatou garsonku za 1 600 eur měsíčně a na Azurové pobřeží jezdí tak často, jak jen to jde, aby nepřišla o trvalý pobyt a navíc na ni neskočil finanční úřad.