Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejúčinnější techniky boje v OKTAGONU 10: Jak se rváči ničí?

Autor: pet

Rána na bradu. Tma. Knockout je divácky nejpopulárnější způsob ukončení duelu v bojových sportech a stejně je tomu v MMA. V něm jsou ale různé druhý K.O….

Při knockoutu bojovník obdrží silný úder na hlavu, kvůli kterému ztrácí orientaci a má problémy se udržet na nohou. Vypnout protivníka také může dobře mířená rána na spodní čelist, kde dojde k podráždění receptorů trojklaného nervu. Reakce je okamžitá – nastává ztráta svalového napětí a prostorová dezorientace.

Na rozdíl od boxu nebo karate duel ve smíšených bojových uměních i po takové drtivé ráně rozhodčí nezastaví (nebo nezačně počítat) a zápas pokračuje. Když však po jejich »návratu« rozhodčí usoudí, že nejsou schopni dalšího boje (kde by hrozilo jejich vážné zranění), oznámí takzvaný technický knockout (T.K.O.).

Mezi zápasníky MMA je rovněž populární submise, tedy chvat, kterým donutí soupeře se vzdát (odklepat). Patří mezi ně různé druhy škrcení nebo pák na končetiny.

Pokud během zápasu nepadne K.O. ani submise, přijde na řadu bodový verdikt tří rozhodčích, kteří hodnotí každé kolo zvlášť.

Petrášek ukončuje soupeře údery na zemi a sudí následě přerušuje zápas.
Petrášek ukončuje soupeře údery na zemi a sudí následě přerušuje zápas.

Témata:  MMAkrevsportk.o.oktagonVIPsport Sport na Heureka.cz