Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Řepkovi zmírnili trest! Nepůjde do vězení za útoky na exmanželku

Autor: iSport.cz, ČTK

Odvolací Krajský soud v Brně dnes zrušil rozsudek městského soudu, který poslal někdejšího fotbalového reprezentanta Tomáše Řepku na půl roku do vězení kvůli internetovým útokům na jeho bývalou manželku Vlaďku Erbovou. Nově mu za ně uložil 300 hodin obecně prospěšných prací.

Za jeden ze zveřejněných falešných inzerátů nabízejících sexuální služby byla potrestána i Řepkova současná partnerka Kateřina Kristelová, které soud trest zpřísnil. Uložil jí tříměsíční vězení podmíněně s odkladem na rok. Původně dostala pokutu 50.000 korun. Inzeráty podle rozsudku poškodily cizí práva. Rozsudek je pravomocný.

Soud jednal bez přítomnosti obžalovaných, oba se omluvili. Řepka se už dříve u soudu za inzeráty omluvil. "Je mi to líto, byla to klukovina. Omlouvám se paní Erbové. Ale kdybych se nejmenoval Řepka, tak tady nestojíme," řekl dříve Řepka.

Podle státní zástupkyně šlo o internetový inzerát zveřejněný loni, doplněný o fotografie, na kterých mohla veřejnost poznat Erbovou. Modelce patřilo i zveřejněné telefonní číslo. Na pornografickém webu se poté objevily dva falešné profilové účty, jejichž prostřednictvím se kdosi vydával za Erbovou a chatoval se zájemci o sex.

Erbová už dříve uvedla, že kvůli inzerátům, na které jí přicházely oplzlé odpovědi, utrpěla psychickou újmu. Následky prý trpí dodnes.

Městský soud v Brně ve věci rozhodl ve druhé polovině srpna. Proti verdiktu se odvolali oba obžalovaní, v neprospěch Kristelové i státní zástupkyně. "Trest je pro ni nízký, jen letos financovala například dovolenou v Dubaji, nedostatkem peněz netrpí. Vzhledem k dluhům pana Řepky je zřejmé, že ona financuje domácnost ze svých příjmů," uvedla dnes žalobkyně Kateřina Červinková.

Trest pro Řepku u městského soudu byl souhrnný, souběžný trest 180 hodin obecně prospěšných prací za zanedbání povinné výživy už ale vykonal, soud mu proto dnes uložil za internetové útoky samostatný trest. "S ohledem na skutečnost, že obžalovaný původní trest obecně prospěšných prací vykonal, nelze již souhrnný trest uložit," uvedl soudce Petr Hlavina. Řekl však, že není pochyb o tom, že došlo k újmě postižené a že inzeráty prokazatelně ohrozily její vážnost. Řekl, že takové jednání nelze bagatelizovat jako špatný vtip.

Rozsudek je pravomocný, obžalovaní ale mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Čtyřiačtyřicetiletý Řepka byl letech 2015 a 2016 dvakrát odsouzen k podmínečnému trestu za řízení v opilosti. Trest 180 hodin obecně prospěšných prací za zanedbání povinné výživy mu soud potvrdil v květnu. Kvůli neplacení výživného na syna bývalý obránce Ostravy, Sparty, West Hamu a Fiorentiny také přišel o řidičský průkaz. Řepka se také u Obvodního soudu pro Prahu 6 zpovídá z toho, že podle žaloby prodal své známé za 1,2 milionu korun mercedes, který v té době nevlastnil. Za zpronevěru mu vzhledem k výši údajně způsobené škody hrozí dva až osm let vězení.