Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lauda po transplantaci plic: Žiju třetí život, bylo to horší než ohnivé peklo

Autor: hoz

Má za sebou transplantaci plic. Legendu formule 1 Nikiho Laudu (69) doktoři pustili ze špitálu před Vánoci domů. Přiznal, že trpěl víc než při své hrůzné nehodě.

Zažil toho dost. Tituly i prohry. A také hrůzostrašnou havárii z roku 1976, při které ve svém monopostu na ovále v Nürburgringu málem uhořel.

Ale aktuální zdravotní patálie prý byly daleko horší. „Byl jsem na tom hůř než tehdy. Teď jsem byl mnohem déle v nemocnici, v podstatě teď žiju třetí život,“ přiznal pro italský magazín Gazetta dello Sport slavný Rakušan, který se už v devadesátých letech podrobil dvěma transplantacím ledvin (jednu dostal od bratra, druhou od pozdější manželky Birgit).

Rok 1976, Nürburgring: Arturo Merzario, Brett Lunger, Guy Edwards a Harald Ertl bojují u hořícího »korábu« o život legendárního Nikiho Laudy.
Rok 1976, Nürburgring: Arturo Merzario, Brett Lunger, Guy Edwards a Harald Ertl bojují u hořícího »korábu« o život legendárního Nikiho Laudy.

Lauda se dalšímu těžkému zákroku podrobil letos v srpnu a byl ve vážném stavu. „O život jsem se nebál, byl jsem v rukou nejlepších specialistů. Ale věděl jsem, že to bude tvrdé, velmi tvrdé,“ přiznal.

Dobře o něj bude postaráno i dál. Vracet se do normálního života bude v teple, ve svém sídle na Ibize. Rehabilitacím se věnuje šest hodin denně. „Jsou neústupní. Za měsíc budu zase ve formě,“ usmál se Lauda.