Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slzy v Trnavě! Se slavným střelcem Adamcem (†76) se loučily tisíce lidí

Autor: ris, ČTK, hoz

Na hřišti byl Jozef Adamec (†76) za bouřliváka. Jako kdyby se chtěl rozloučit se svým »pozemským zápasem« symbolicky; na trnavském stadionu se při smuteční ceremonii spustila sněhová bouře…

Byl to smutný pohled. Ve středu hřiště tentokrát neproběhl zápasový výkop, ale ten nejsmutnější obřad. Místa u rakve s ostatky někdejšího fotbalisty a trenéra, k němuž neodmyslitelně patřilo číslo 10, rychle zavalily květiny a věnce.

Mezi kondolujícími nechyběli šéf tamního fotbalového svazu Ján Kováčik, bývalý slovenský premiér Robert Fico , bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič a samozřejmě celá řada Adamcových spoluhráčů.

„Na hřišti i mimo něj byl takové čertisko,“ zavzpomínal na svého parťáka z národního týmu Ladislav Jurkemik. „Nezkazil žádnou srandu,“ přidal další slavný trnavský fotbalista Karol Dobiáš.

Jaký byl na hřišti, takový byl i doma. „Nejlepší to s tatínkem bylo, když neměl angažmá. To pak zkoušel trénovat nás doma. Vždycky jsme mu řekli, že nejsme jeho mančaft,“ říkala se slzami v očích při poslední řeči k tatínkovi jeho dcera Jana.

V úvodu smuteční ceremonie zazněl pohřební evergreen od Věry Špinarové Jednoho dne se vrátíš. Těžké chvíle ještě umocnily záběry na velkoplošných obrazovkách, které sumírovaly Adamcovu kariéru.

„Status legendy vám zůstane. Ať je vám slovenská země lehká, odpočívejte v pokoji,“ řekl v projevu šéf trnavského klubu Marek Ondrejka.

Na pohřeb Jozefa Adamce dorazilo nepočítaně věnců, květin a kondolencí...
Na pohřeb Jozefa Adamce dorazilo nepočítaně věnců, květin a kondolencí...

Po skončení církevního obřadu, který na hrací ploše vedl trnavský arcibiskup Ján Orosch, zazněla klubová hymna Spartaku. Při odjezdu rakve ze stadionu přítomní aplaudovali vestoje. Fanoušci pak na tribuně rozvinuli obří transparent s nápisem »Legendy jsou věčné! Jozef  'Hatrlo' Adamec« s podobiznou zesnulé fotbalové legendy. Ostatní skandovali se světlicemi v rukách Adamcovo jméno.

Stříbrný medailista z mistrovství světa 1962 v Chile Adamec hrál také v Dukle Praha a Slovanu Bratislava. Čtyřikrát se stal ligovým králem střelců. Někdejšímu útočníkovi, přezdívanému Hatrlo, se jako prvnímu na světě podařilo vstřelit hattrick do sítě mužstva mužstev Brazílie! Je jedním ze tří hráčů v historii, jimž se to povedlo.

Po ukončení hráčské kariéry byl Adamec trenérem řady klubů na Slovensku i v Česku, v letech 1999 až 2001 byl na lavičce slovenské reprezentace. Jako hráč i trenér poutal pozornost svým temperamentem, emotivními výroky i disciplinárními přestupky. V anketě o slovenského fotbalistu století obsadil druhé místo za Jánem Popluhárem.

Poslední roky Adamce trápilo zdraví. Nejdříve v roce 2015 prodělal lehkou mozkovou příhodu, poslední čas bojoval s rakovinou. „Naposledy jsme ho v nemocnici navštívili třináct dní před jeho skonem. Bylo to chlapské rozloučení,“ uvedl šéf slovenského fotbalu Ján Kováčik.