Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jsme boháči! Který fotbalový tým vydělal astronomických 19 miliard korun?

Autor: pv

Vrátili se zpátky na trůn. Real Madrid se po tříleté pauze stal opět nejlépe vydělávajícím fotbalovým klubem planety. Za poslední rok utržil 750,9 milionů eur (19,2 miliard korun). V přepočtu o 1,6 miliardy korun víc, než druhý nejlepší celek a největší rival FC Barcelona.

Real Madrid vyhrál třikrát v řadě Ligu mistrů a dařilo se mu i finančně. Vlastně úplně nejlépe ze všech fotbalových klubů světa. Real zvýšil příjmy o více jak miliardu a to díky většímu balíku peněz od sponzorů, fanoušcích dychtících po dresech a předmětech s logem Bílého baletu. A příjemný příjem přišel i z předsezónních exhibičních zápasů, jak ukázala fotbalová studii Deloitte, která už po dvaadvacáté odhalila příjmy nejbohatších světových klubů.

Letošní sezona je však po odchodu útočníka Cristiana Ronalda a trenéra Zinedina Zidana černou můrou pro vedení madridského týmu. Neuspokojivé sportovní výsledky se mohou podle očekávání podepsat i na menším příjmu. Příští rok se tak do čela může vyhoupnout například druhá Barcelona, která stále staví tým, ale i marketing, na hvězdném útočníkovi Lionelu Messim.

David de Gea válel a dotáhl United k výhře nad Tottenhamem
David de Gea válel a dotáhl United k výhře nad Tottenhamem

To nyní třetí v pořadí Manchester United sice loni vévodil nejlépe vydělávajícím klubům světa, ale stejně jako Real Madrid také strádá na hřišti. Anglická Premier League je však snem všech klubových pokladníků. Vždyť z této prestižní soutěže je v desítce největších „pracháčů“ hned šest týmů z Anglie. Mohou za to především velice lukrativní příjmy z televizních práv, ale i účast v evropských pohárech.

„Většina klubů v první desítce postoupila mezi nejlepších 16 klubů v Lize mistrů a předpovídá se, že jim tržby porostou. Jejich výkon v letošním ročníku milionářské soutěže může mít významný dopad na jejich pořadí v našem žebříčku v příštím roce,“ uvedl Dan Jones, partner v oddělení Sport Business Group Deloitte.

Fotbalová studie pak ukázala, z čeho klubům plynou největší příjmy. Až 43 procent z tržeb obstarávají vysílací práva. O 40 procent se postará obchodní oddělení klubu a ze zápasů plyne do pokladny v průměru kolem 17 procent. Prvních dvacet klubů ve finančním žebříčku utržilo dohromady rekordních 8,3 miliard eur (213 miliard korun), což je o 6 procent víc, než loni. Odborníci z Deloitte očekávají, že za rok budou tržby ještě vyšší.

Nejlépe vydělávající kluby světa (2017/18)

1. Real Madrid 19,3
2. FC Barcelona 17,7
3. Manchester United 17,1
4. Bayern Mnichov 16,2
5. Manchester City 14,6
6. Paris Saint-Germain 14
7. Liverpool

13,2

8. Chelsea

13

9. Arsenal 11,3
10. Tottenham 11

(pozn.: částky jsou uvedeny v miliardách korun)

Zdroj: Football Money League 2019