Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pátrání po Salovi pokračuje! Pomohla sbírka, Messi a spol. vybrali 7 milionů

Autor: pv, ČTK

Naděje umírá poslední. Rodina argentinského fotbalisty Emiliana Saly bude na vlastní náklady nadále pátrat po letadle, které se Salou na palubě zmizelo před týdnem nad Lamanšským průlivem. Pomohla k tomu veřejná sbírka, které se zúčastnili i Diego Maradona či Lionel Messi a v níž se vybralo přes 300 tisíc eur (více než sedm milionů korun). Oficiální pátrání ukončili záchranáři ve čtvrtek.

Minulé pondělí večer se zřítilo malé jednomotorové letadlo, kterým cestoval Emiliano Sala a zavřela se nad ním studená voda Lamanšského průplavu. Pátrací týmy hledání vzdaly, ale s tím se nechtějí smířit fanoušci a ani samotní fotbalisté. Prostřednictvím fundraisingové platformy Go Fund Me přispívají hráči z celého světa.

Po internetu se šíří i hashtag #NoDejenDeBuscar, což v překladu znamená - Nezastavte hledání a sdílel ho i samotný Messi. Fotbalisté hromadně posílají peníze, aby se jejich kamarád našel. Francouzský obránce RB Leipzig Nordi Mukiele přispěl částkou 4 000 eur. Záložník Manchester City Ilkay Gundogan, argentinský útočník Gonzalo Higuain a záložník Valencie Geoffrey Kondogbia přispěli částkou 2 000 eur.

Akci rozjel agent zmizelého hráče Meissa N'Diaye, který poskytl do začátku kampaně 20 000 eur. Cílem je vybrat 300 000 eur. Do sobotního večera se vybralo už 260 000 eur a lidé posílají další peníze. „Pokud existuje možnost, dokonce i trochu naděje, žádám, nepřestávejte hledat,“ uvedl Messi na Instagramu.

Do pátrání se zapojili záchranáři na vodě i ze vzduchu a podle policie prohledali oblast zhruba 1700 čtverečních mil. Prověřena byla i všechna dostupná data z mobilních telefonů a satelitní záběry. Přes veškeré úsilí se ale nepodařilo najít žádnou stopu po letadle, pilotovi nebo pasažérovi. Oba muži jsou dál vedeni jako pohřešovaní, jejich naděje na přežití je mizivá.

Emiliano Sala byl na palubě malého letadla, které se v pondělí večer ztratilo na cestě z Nantes do Cardiffu
Emiliano Sala byl na palubě malého letadla, které se v pondělí večer ztratilo na cestě z Nantes do Cardiffu