Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šok tři dny před startem formule 1. Zemřel nejdůležitější člověk ředitel Whiting (†66)

Autor: ČTK, iSport.cz

Tři dny před startem sezony formule 1 zemřel v Melbourne ředitel závodů F1 Charlie Whiting. Šestašedesátiletý britský funkcionář, jenž byl jednou z nejdůležitějších osobností šampionátu a měl dohlížet na nadcházející Velkou cenu Austrálie, utrpěl dnes ráno v dějišti závodu plicní embolii. Oznámili to zástupci Mezinárodní automobilové federace (FIA).

"Formule 1 ztratila v Charliem věrného přítele a charismatického vyslance. Byl ústřední a jedinečnou osobností F1, která ztělesňovala etiku a ducha tohoto fantastického sportu," prohlásil předseda FIA Jean Todt.

Whiting působil ve formuli 1 od roku 1977, kdy začal jako mechanik v týmu Hesketh. O rok později přešel do stáje Brabham, kde se vypracoval na šéfa mechaniků a později byl hlavním inženýrem. V týmu bývalého šéfa F1 Bernieho Ecclestonea působil až do svého nástupu do FIA v roce 1988 a získal s ním dva tituly.

Ve FIA začal jako technický ředitel, od roku 1997 byl ředitelem závodů F1. Zatím není jasné, kdo ho v Melbourne zastoupí. Whiting byl totiž i mužem, který závody oficiálně startoval a dohlížel na všechny záležitosti týkající se pravidel.

Šestašedesátiletý Charlie Whiting utrpěl plicní embolii
Šestašedesátiletý Charlie Whiting utrpěl plicní embolii