Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dotkněte se Samkové v parku. Šampionka se rozhodla udělat výjimku

Autor: sjs

Budete ji mít na dosah. Už 5. května se snowboardová mistryně světa Eva Samková zúčastní charitativního závodu Wings for Life v Praze ve Stromovce, přestože se městských běhů neúčastní. Pro dobrou věc ale udělala výjimku.

První květnovou neděli běžci po celém světě vyrazí na trať závodu Wings for Life World Run, aby svou účastí podpořili výzkum léčby poranění míchy. Díky loňské novince jménem App Run vyrazí desítky běžců i z pražské Stromovky. Nebude mezi nimi chybět ani mistryně světa Eva Samková , kanoista Martin Fuksa nebo skateboardista Maxim Habanec.

Čerstvá královna Světového poháru ve snowboardcrossu se charitativního závodu, v němž nejde primárně o výkon a trhání rekordů, zúčastnila před dvěma lety v Bratislavě. „Moc se těchto městských závodů neúčastním, ale teď se těším, že to budu mít kousek od bytu. Vůbec nezáleží na tom, jestli se lidé mohou dopravit na nějaké konkrétní místo, App Run tenhle zážitek zpřístupní všem,“ řekla Eva Samková.

Do snowboardingu se Samková zamilovala.
Do snowboardingu se Samková zamilovala.

Když běžela naposledy, dokázala i s operovaným ramenem a rukou v ortéze pokořit 11 kilometrů. „Nejsem žádný extra běžec a myslím, že pátého května nebudu úplně v super formě. Buď se nechám vyhecovat lidmi, kteří poběží okolo, nebo až budu mít chuť, prostě skončím. Tím, že si zaběháme a uděláme něco pro sebe, tak se vyberou peníze pro ty, kteří to potřebují. O to hlavně jde,“ zdůraznila Samková.

Celá částka ze startovného putuje na výzkum léčby poranění míchy, kterou se zabývá nezisková nadace Wings for Life. Tento charitativní běh se svým neobvyklým konceptem proslavil už téměř po celém světě. Překážkou není 13 časových pásem, na 150 různých národností, ani věk soutěžících. Nejstaršímu bylo zatím 95 let. Kromě jedinečné podpory handicapovaných má závod ještě další specifikum.

Trasa a délka závodu není přesně daná, je pro každého individuální. Půl hodiny po tom, co vyrazí poslední běžec, vyjede ze startu catcher car, které představuje pohyblivý cíl. Když vás dojede, váš závod je u konce.