Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nevídané! Starosta z Brna „žaluje“ na Liberec u disciplinárky, ta to musí řešit

Autor: jn

Nevídané! Hokejová válka v semifinále play off mezi Brnem a Libercem dostala dosud nebývalý rozměr. Obránce Martina Ševce, který v pondělním utkání ze střídačky píchl holí do peroucího se klubka hráčů, zažaloval oficiálním dopisem na hlavičkovém papíře u hokejové disciplinární komise starosta Brna-Židenic Aleš Mrázek (ANO).

Rozhodčí přitom zákrok neviděli a tedy ani neposuzovali! „V čase 31:05 hráč Martin Ševc, který se v danou chvíli neúčastnil hry na ledě, z prostoru střídaček zasáhl seknutím hokejkou do šarvátky, která se odehrávala v těsné blízkosti střídačky hostů,“ popsal Ševcův zkrat starosta.

Hůl libereckého beka podle něj cíleně zasáhla zezadu do rozkroku brněnského forvarda Silvestera Kuska (23). Hráče naštěstí úder nezranil.

SESTŘIH: Kometa Brno - Liberec 3:2pr. Obrovské drama rozsekl v prodloužení Plášek
Video se připravuje ...

Ševc se podle starosty svým výlevem dopustil přestupku proti pravidlům, konkrétně článku 159, odstavec 4. : „Hráči, který se rozmáchne holí proti soupeři v průběhu šarvátky, bude uložen buď větší trest a automatický trest do konce utkání anebo trest ve hře,“ citoval starosta soutěžní řád.

A přestože sama Kometa ani Liberec se v případu nechtěly nijak angažovat, podnětem se bude muset hokejový svaz zabývat. Tak praví totiž zákon – podněty od samosprávných orgánů, jímž je i místostarosta, musí disciplinární komise projednat a nemůže je odložit.

Kometa Brno - Liberec: V závěru utkání pracovaly emoce, pustili se do sebe i Ševc s Eratem
Video se připravuje ...

Židenický starosta je v civilu právník. Našel proto skulinu, jak lze sportovní při přenést mezi svazové funkcionáře.

Sportovní paragraf, který Mrázek využil, byl původně ušitý na situace, kdy fanoušci během zápasu nebo po něm poškodí v ulicích majetek města. Měl předejít tomu, že by stížnosti starostů smetly sportovní ogány se stolu.

Starosta Mrázek jde ovšem ještě dál. „Jednání hráče Ševce bylo vedeno z klidu, s rozmyslem, po předchozí přípravě. Nikoliv v rámci přemotivovaného sportovního výkonu. To jen umocňuje jeho společenskou a mravní škodlivost. Jde tedy o čin takového stupně a charakteru nebezpečnosti, který vyžaduje, aby se jím zabývala disiplinární komise extraligy,“ dodal.

Ševcovo seknutí hokejkou ze střídačky považuje Mrázek zároveň za společensky škodlivé. „Porušil nejen hokejová pravidla, ale i dobré mravy. To se dotklo mě i široké veřejnosti. Bylo to ošklivé,“ uzavřel.

Prodloužení čtvrtého duelu semifinále trvalo jen 82 vteřin, než Karel Plášek pláchl všem hráčům Liberce a rozhodl
Prodloužení čtvrtého duelu semifinále trvalo jen 82 vteřin, než Karel Plášek pláchl všem hráčům Liberce a rozhodl