Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Osudové rozhodnutí. Proč v zimě odešel Šural (†28) ze Sparty do Turecka, kde našel smrt?

Autor: sjs

Vše mohlo být jinak. Fotbalista Josef Šural (†28) jednal od podzimu o prodloužení smlouvy se Spartou. Kontrakt mu končil v létě a hráč a ani klub se nemohli dohodnout na finančních podmínkách. Šural se tak rozhodl odejít do zahraničí. Nakonec zvolil angažmá v tureckém Alanyasporu, které se mu stalo osudným.

Byl vytouženou posilou. Šural přestoupil do Sparty v zimě 2016 z Liberce a stal se klíčovým hráčem. Od loňského v dubna byl dokonce kapitánem slavného klubu. Na podzim se ale začal herně trápit společně s celým týmem a přestal nastupovat v základní sestavě.

Navíc Šuralovi letos v létě končila na Letné smlouva a nemohl se dohodnout na nových platových podmínkách. Z původní gáže kolem půl milionu korun měsíčně mu Sparta údajně nabízela plat o 150 tisíc korun nižší, než pobíral. A to nechtěl fotbalista akceptovat.

„Že jsme se na novém kontraktu s hráčem nedohodli, je chyba obou stran. Se vším respektem k Pepovi teď musíme situaci vyřešit tak, aby pro všechny byla výhodná,“ nechal se slyšet sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický v rozhovoru pro klubovou televizi.

Jediným řešením výhodným pro obě strany bylo, aby hráč v zimě přestoupil. Šural odmítl nabídku z maďarského klubu MOL Vidi i z New York City a vyslyšel volání tureckého Alanyasporu. Sparta dostala za přestup necelé 4 miliony korun a byla ráda, že fotbalistu alespoň trochu zpeněžila, než aby v létě odešel zadarmo.

Šural se zase radoval ze smlouvy podepsané do konce června 2020 s roční opcí. S rodinou se přesunul do oblíbeného přímořského města Alanya. Ideální místo na život s manželkou Denisou a dcerou Vanessou Alex. Navíc se šťastným manželům začátkem února narodila dcerka Melissa Denise. Vše se zdálo tak úžasné…