Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Na tebe, pane Státní!“ Tenisové legendy zapily slavného Kordu (†84)

Autor: as

Miloval tenis, miloval život a miloval... becherovku! A právě vůně léčebného likéru včera vyprovázela slavného trenéra Pavla Kordu (†84) do tenisového nebe.

Před strašnickým krematoriem obcházela smuteční hosty se zelenou lahvinkou v ruce a nabízela panáčka. Vdovu po Pavlu Kordovi odmítli jen řidiči, jinak se houfně připíjelo. „Na Pavlíka.“ „Na tebe, pane Státní!“

Jistě, padesát let mu u tenisu nikdo neřekl jinak. Měl funkci státního trenéra, vedl daviscupový tým, který v roce 1980 dovedl k památnému triumfu. Byl to prostě »Státní«.

I proto měl vedle hlavního věnce z růží a tenisáků před rakví další dva od daviscupového čtyřlístku Kodeš, Lendl , Šmíd a Složil i ženského kvarteta Navrátilová, Tomanová, Mandlíková a Maršíková.

Nynější kapitán fedcupového týmu Petr Pála s bývalým nehrajícím kapitánem daviscupového mužstva Cyrilem Sukem a tenistou Bohdanem Ulihrachem panáčkem uctili památku zesnulého Pavla Kordy
Nynější kapitán fedcupového týmu Petr Pála s bývalým nehrajícím kapitánem daviscupového mužstva Cyrilem Sukem a tenistou Bohdanem Ulihrachem panáčkem uctili památku zesnulého Pavla Kordy

„Všichni žijí v cizině, já to tady musím držet,“ krčil rameny Jan Kodeš. Ale nebyl zdaleka jedinou tenisovou celebritou, která na pohřeb dorazila, i když třeba slavný synovec Petr se z Floridy se strýčkem rozloučit nepřijel.

„Při mém prvním zahraničním zájezdu do Itálie na ME družstev byl kapitánem, byla s ním pohoda. Výbornej bavič, i když ty jeho vtipy byly nepublikovatelný,“ usmíval se Bohdan Ulihrach. „Já ho znala odmalička, hrál za dob naší mámy. Ale nejvíc byl známý těmi svými vtípky,“ souhlasila Helena Suková.

A ta becherovka? „Měl ji schovanou v šuplíčku ve své kanceláři, což jsme všichni věděli,“ prozradil svazový boss Kaderka.

Tak na vás, pane Kordo!