Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co je tady špatně? Obsazení studia při MS ve fotbale žen vyvolalo debaty

Autor: iSport.cz, pta

Na hřišti jen samé ženy a ve studiu také? Na začátku MS ve fotbale žen se rozhořela zajímavá diskuze. Může za to osazenstvo studia BBC při utkání Anglie proti Skotsku. Bylo totiž výhradně dámskou záležitostí. Proti tomu se ozvala na sociálních sítích řada fanoušků a fanynek, před kamerou jim chyběl muž.

Když ČT přenášela úterní kvalifikační zápas mezi Českem a Černou Horou (3:0), o přestávce k divákům hovořili moderátor David Kozohorský a experti Erich Brabec a David Rozehnal. Samí muži při mužském zápase. Nikdo si nestěžoval.

Jinak tomu bylo poté, když BBC odvysílala v neděli ostrovní derby z MS ve fotbale žen Anglie – Skotsko (2:1). Ve studiu na stadionu hodnotily zápas moderátorka Gabby Loganová, po jejím boku stály tři expertky – bývalá anglická reprezentantka Alex Scottová, bývalá skotská brankářka Gemma Fayová a další známá gólmanka Hope Solo ze Spojených států.

Ozvala se manželka útočníka Leicesteru Jamieho Vardyho Rebekah, že jí takové složení přišlo genderově nevyvážené. „Co se stalo s rovnoprávností? Ženy podporuju v každém ohledu, ale musíme zatáhnout víc muže do ženského fotbalu, aby se dostal tam, kde si zaslouží být.“ Neobvyklou diskuzi

Diskuze na podobné téma může být také chůzí po tenkém ledě. Poznala to pozemní hokejistka Samantha Queková, která si při pohledu na osazenstvo televizního studia na Twitteru posteskla: „Byl tu někdy krásnější a víc kompetentní tým expertek?“

Následně musela členka zlatého britského týmu z olympiády v Riu 2016 vysvětlovat, že odkaz na krásu žen před kamerou nemyslela sexisticky. „Proč jsem musela zmiňovat jejich vzhled? Nevím o žádném negativním efektu, který by způsobila poznámka, že dámy toho o fotbale hodně vědí a ještě dobře vypadají,“ bránila se.

Fanoušci na téma příliš ženského osazenstva vytvořili i koláž s žehličkami
Fanoušci na téma příliš ženského osazenstva vytvořili i koláž s žehličkami