Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zarostlé Lužánky ožily! Jak se v Brně mění ruina na Zátopkův stadion

Autor: pv

Stadion Za Lužánkami. Právě tady se Emil Zátopek v těchto dnech nesmazatelně zapíše do olympijských dějin. Režisér David Ondříček totiž nyní začal natáčet hlavní část filmu o fenomenálním běžci, který na Hrách v Helsinkách ovládl před 67 lety maraton, závod na 10 000 i 5 000 metrů. Filmaři kvůli tomu upravují rozpadající se stadion Za Lužánkami a později s pomocí filmových triků ho přemění na olympijské stadiony v Londýně (1948) a Helsinkách (1952).

V úterý vypuklo natáčení hlavní části filmu Zátopek . Štáb se přesunul na chátrající stadion Za Lužánkami, kde v minulosti hráli před vyprodanými tribunami domácí utkání fotbalisté Brna. Nyní před kamerou budou hrát profesionální herci. Role legendárního manželského páru Emila a Dany Zátopkových se zhostil Václav Neužil a Martha Issová .

Stadion Za Lužánkami se kvůli filmování musel vyčistit
Stadion Za Lužánkami se kvůli filmování musel vyčistit

V dubnu padla první klapka ve sportovním areálu v Březnici u Příbrami a koncem srpna se bude točit v Brně. Podle tvůrců je v současnosti nemožné natáčet dobové scény na tehdejších stadionech, a tak byl jako ideální varianta vybrán areál Za Lužánkami, který byl kvůli tomu speciálně upravovaný.

„Bylo třeba vykácet nálety a vyčistit tribuny, na nichž rostly i stromy, dále kompletní rekultivace trávníku a povrchu, tedy vybagrování a odvoz 1721 tun zeminy, vysetí nového trávníku, nivelace povrchu, vytyčení běžeckého oválu nebo vytyčení sportovišť,“ prozradila výkonná producentka Daria Špačková.

Švancara se za slzy nestyděl. Podívejte se, jak skvělou měl rozlučku
Video se připravuje ...

Režisér David Ondříček se pevně drží historických faktů, a tak pro natáčení záběrů z LOH v Londýně, se stejně jako tehdy bude běhat na škváře. Až se budou točit scény z Helsinek, poběží filmový Zátopek se svými soupeři tentokrát na antuce.

V Brně se bude natáčet šest týdnů a vedení města vyšlo štábu vstříc. „Pro nás je ctí spolupracovat na filmu o jednom z největších sportovců historie a jsme také rádi, že doposud chátrající lokalitu sportovního stadionu lze znovu využít,“ říká první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík. Moravská metropole pak hodlá využít upravený stadion k veřejným účelům.

Natáčení je rozděleno do několika etap, během nichž se štáb bude přesouvat po celé České republice. Poslední klapka je naplánována na polovinu prosince.

Z toho mrazí! Podívejte se, jak fanoušci Za Lužánkami vítali Švancaru
Video se připravuje ...

Šlo o Lužánky! Švancara prosil zlobivé fanoušky, ti neposlouchali
Video se připravuje ...