Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Legendární Váňa se dva týdny před Velkou Pardubickou vrací do sedla!

Autor: Ondřej Michálek

V sobotu v 18 hodin dojde na chuchelském závodišti k historické události. Josef Váňa starší (66) se vrátí k dostihům v sedle koně Ladislava. Když jsme mu zavolali, sám z toho byl překvapený.

„Já pojedu? O tom nevím. Měl jsem jet na koni, který se zranil, takže jsem s tím už nepočítal,“ reagoval. Pro Váňu byl novinkou i včerejší los, který mu přidělil číslo 4 a koně Ladislava. „Toho vůbec neznám. Ale co mám dělat, když mě na něj posadili, tak na něj hupnu!“

Jde o rovinový dostih trenérů v rámci Evropského poháru žokejů s dotací 60 tisíc korun, na programu je v Chuchle Areně Praha, jak si závodiště nově říká, od sobotních 18 hodin. „To se mi vůbec nehodí, potřebuju být v neděli v italském Meranu, kde se jede Gran Premio. Budu tam muset vyrazit rovnou z Chuchle,“ postěžoval si.

Žokej Josef Váňa sleduje Velkou pardubickou
Žokej Josef Váňa sleduje Velkou pardubickou

Ale pomyšlení na účast v dostihu ho hned během rozhovoru přemohlo, už tři roky mu chybí – prý nehrozí, že by se omluvil. „Stejně tam musím být, vždyť mi v Chuchli závodí dva koně,“ odbyl dotaz, zda se nevyvlékne.

„Pokud jde o ten dostih trenérů, chtěl jsem ho jet už loni, ale kvůli kyčli to nešlo. Teď jsem po operaci a cítím se dobře, takže proč ne... Jen aby mě ten Ládík unesl, pokud jde o kila, jsem už sedmdesátník.“