Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ochrnutá dcera výškaře Báby: Rozhýbávali ji v inkubátoru, už drandí na trojkolce!

Autor: pet

Bojovali od prvního dne a nevzdávají se. Bývalý výškař Jaroslav Bába (35) v pořadu 13. komnata (pátek 21.35, ČT 1) poodkryl, jak se o hendikepovanou dceru Rebeku (3) staral od samého začátku.

Během těhotenství dostali s manželkou Martinou tvrdou ránu. Dozvěděli se, že plod trpí rozštěpem páteře, přesto chtěli dát dítěti šanci. „Přemýšleli jsme, zda nejít na potrat,“ přiznává žena bývalého atleta.

Nakonec se rozhodli pro prenatální operaci, která prognózu zlepšuje. Holčička se však narodila předčasně, navíc to vypadalo, že bude od pasu dolů ochrnutá. „Nemohla natáhnout nožičky, nešly ohnout v kolenou a kyčlích. Dokonce nebylo možné jí nasadit plínku,“ povídá Martina.

Manželé Jaroslav a Martina Bábovi se svojí milovanou dcerkou Rebekou
Manželé Jaroslav a Martina Bábovi se svojí milovanou dcerkou Rebekou

Už v inkubátoru proto museli nožičky protahovat. „Vlastně tou dobou začala rehabilitace. Po propuštění z porodnice jsme měli dva roky klid a další operace přišla, když se jí nohy zhoršily,“ vzpomíná Bábova manželka.

Dnes je Rebeka ochrnutá od kolenou a dělá velké pokroky. Díky péči rodičů a doktorů může drandit na trojkolce a jezdit na koni. „Ona je pro nás to jediné. Rodinné prostředí je pro ni nejdůležitější,“ ví Bába. „Moje 13. komnata je obava, zda jsme se s manželkou rozhodli správně v pokračování těhotenství. Doufám, že nám to Rebečka v budoucnu nevyčte,“ dodává.