Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rok od tragické smrti fotbalisty Šurala (†28): Vdova nosí pod srdcem dítě…

Autor: nem

Čas je milosrdný ranhojič šrámů. Loni 29. dubna zemřel na následky autonehody výborný fotbalista a prima chlap Josef Šural (†28) a vdova Denisa dnes nosí pod srdcem další děťátko.

Josef jako jediný ze sedmi hráčů Alanyasporu nepřežil noční havárii pronajatého minibusu během návratu ze zápasu v Kayserisporu. Při nárazu vypadl z vozidla. Chvátal za svými zlatíčky. Nedojel. Šofér boural. Do cíle chybělo pět kilometrů.

Tureckou riviérou už nezní skřípot plechů, které drhly o skalisko. Ani zoufalý výkřik spoluhráče: „Chybí tu Pepa!“ z útrob vozu, když zastavil. Zdá se to být tak dávno…

„Alanya je skvělé místo pro život rodiny,“ usmíval se sympaťák »Šury« 12. ledna 2019, když podepisoval smlouvu po přestupu ze Sparty. Manžel Denisy, táta dcerušek Melissy Denisy (v době tragédie jí byly dva měsíce) a Vanessy Alex (5) se tam těšil, jenže krutý osud mu na pobřeží Středozemního moře dopřál jen jeden gól v jedenácti zápasech. Pak si ho vzal a zbyla jen vzpomínka…

Josef Šural se svojí manželkou Denisou
Josef Šural se svojí manželkou Denisou

 „Už je to rok, ale myslím na něj každý den před spaním a ve středu se za ním vydám,“ chystal se k hrobu obránce brněnské Zbrojovky Jakub Šural (23). Jeden ze tří brášků, jimž nejslavnější člen rodiny Josef tuze chybí. Rodák z malebných jihomoravských Šaktic spí svůj věčný spánek na hřbitově, z něhož je vidět na klidnou hladinu vodní nádrže Nové mlýny.

A koloběh světa se točí dál. V bolestech i v radostech. Esat Altıntaş (40), který auto s Šuralem a jeho parťáky řídil, je na svobodě, přestože mu hrozilo patnáct let vězení za způsobení smrti a zranění z nedbalosti. Soudy se táhnou. Jakub Šural si nechal vytetovat Pepíka na levou ruku a partnerka Simeona mu porodila syna. Dostal jméno Nicolas Josef.

A nový život žije i vdova. Našla si muže, jehož objetí jí zřejmě dalo sílu zapomenout na neštěstí i chybějící lásku. „Denisa je ve vysokém stadiu těhotenství,“ prozradil Blesku člověk z okruhu blízkých přátele Denisy Šuralové.

Běh času bez »Šuryho«: Soudy, góly, dresy, socha

29. dubna 2019
Bývalý kapitán Sparty a záložník reprezentace Josef Šural podlehl následkům zranění při havárii v Turecku. Řidič minibusu Esat Altıntas byl zatčen. Tamní média informovala, že usnul a spekulovalo se o vlivu alkoholu.

4. května 2019
Demba Cissé, hráč, který jel s Šuralem v havarovaném voze, vstřelil dva góly a věnoval je Josefovi.

6. května 2019
Fotbalový svět se v brněnské smuteční síni rozloučil se skvělým plejerem i člověkem Josefem Šuralem.

15. května 2019
Sparta vydražila speciální dresy s Pepíkovým číslem 23 a výtěžek 422 890 korun předala pozůstalým.

2. července 2019
Bráchovi Jakubovi Šuralovi porodila partnerka Simeona syna. Dostal jméno Nicolas Josef.

22. července 2019
V Turecku oznámili, že šoférovi Altıntasovi hrozí 15 let vězení za způsobení smrti a zranění z nedbalosti.

27. srpna 2019
Po prvním soudním stání byl řidič Altıntas propuštěn z vazby.

11. listopadu 2019
Klub Alanyaspor odhalil sochu Josefa Šurala a otevřel po něm pojmenovaný dětský park.

14. listopadu 2019
Esat Altıntas stanul podruhé před soudem.

11. února 2020
Třetí slyšení šoféra před taláry. Přelíčení bylo odloženo na 28. března, ale podle všeho se dosud nekonalo.