Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Překážkářka Hejnová u soudu! Jak dopadla kauza s poštovní známkou?

Autor: zal

Je to ona, nebo není, před očima se soudcům mění. Zatímco ten první rozhodl, že na známce k OH v Riu není vypodobněna překážkářka Zuzana Hejnová (33), čtvrteční odvolací soud to viděl úplně jinak.

Je to spor, ve kterém jde o milion a padesát tisíc k tomu. Tolik po České poště požaduje čtvrtá překážkářka z olympiády 2016 za to, že se tehdy bez svolení ocitla na známce. „Vidím v tom rozhodně sebe,“ říká Hejnová .

Prvoinstanční soud si to však před rokem nemyslel, žalobu zamítl a uvedl, že fotografie atletky sice posloužila jako vzor, její rysy ale autor Milan Jaroš změnil. Zuzana se odvolala a napodruhé už uspěla. „Máme za to, že na té známce je zachycena podobizna žalobkyně,“ prohlásila včera soudkyně Veronika Křesťanová.

Zuzana Hejnová v akci
Zuzana Hejnová v akci

Hejnová přesto nemá milion bolestného, který chce věnovat na sportování dětí, jistý. Soud dal stranám čas na vzájemnou dohodu a doporučil překážkářce stáhnout část žaloby na bezdůvodné obohacení. Pak by ale bylo odškodnění o 900 tisíc nižší. „Už to, co řekl soud, je pro nás satisfakce,“ vyjádřil se právník Hejnové, která pak dodala: „Pošta hraje roky nedůstojnou hru na schovávanou. Pozve mě na představení známky a pak tvrdí, že na známce je anonymní avatar.“