Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přišel o nohy, tak zářil na vozíku. Teď Zanardiho smetl náklaďák: Je to vážné!

Autor: ČTK, iSport.cz

Tohle nevypadá vůbec dobře! Někdejší automobilový závodník a později úspěšný paralympionik Alex Zanardi utrpěl vážná zranění při těžké nehodě v závodě na handbiku v Pienze. Bývalý pilot formule 1 se srazil s nákladním automobilem a musel být vrtulníkem převezen do nemocnice v Sieně. Podle informací kliniky je v kritickém stavu. Utrpěl polytrauma, několik fraktur a kvůli zranění hlavy se musel podrobit naléhavému neurochirurgickému zákroku.

Podle reprezentačního trenéra Maria Valentiniho k nehodě došlo v lehkém klesání na rovince těsně před mírnou zatáčkou. „Alex mírně vybočil do protisměru. Nákladní vůz se pokusil vyhnout, ale srážce zabránit nemohl,“ řekl kouč italských handicapovaných sportovců listu La Repubblica. Dodal, že Zanardi byl při příjezdu záchranářů při vědomí a mohl sám dýchat.

Zanardiho na sociálních sítích podpořila řada osobností nejen ze světa sportu. Brzké uzdravení mu popřál i ministerský předseda Giuseppe Conte. „Nikdy ses nevzdal a se svou výjimečnou silou jsi překonal tisíce překážek. Nevzdávej to. Celá Itálie bojuje s tebou,“ napsal italský premiér.

Třiapadesátiletý Zanardi přišel v září 2001 o nohy při nehodě v automobilovém závodu seriálu CART na německém Lausitzringu. Ke sportu se vrátil jako vozíčkář a na handbiku se prosadil také na mistrovství světa. Vyhrál například i maraton v New Yorku či dokončil legendárního Ironmana na Havaji. Na paralympijských hrách v Londýně a Riu de Janeiro získal čtyři zlaté medaile.

Vrtulník, který musel transportovat Alexe Zanardiho do nemocnice
Vrtulník, který musel transportovat Alexe Zanardiho do nemocnice