Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zanardi stále bojuje v nemocnici o (zá)zrak: Operaci mu naprogramovali!

Autor: ris, ČTK

Od devátého června bojuje někdejší pilot F1 Alex Zanardi (53) o život. Do péče lékařů se smolař z Boloni dostal poté, co při štafetovém závodů handbiků vjel pod kola náklaďáku. Z kardiorespiračního a metabolického hlediska je životní bojovník relativně v pořádku, vrásky ale expertům dělá jeho neurologický stav, který považují za velice vážný.

A tak se Zanardi, jemuž hrozí, že přijde o obě oči, o víkendu podrobil už třetí operaci hlavy, jež byla zaměřená na rekonstrukci obličeje a trvala pět hodin!

„Zákrok si vyžadoval důsledné programování. Díky počítačové, digitální a trojrozměrné technologie bylo všechno jako ušité pacientovi na míru,“ sdělil Paolo Gennaro, ředitel Komplexní maxilofaciální chirurgické kliniky v Sieně, kam byl slavný jezdec po nehodě transportován helikoptérou.

Zanardi před devatenácti lety přežil těžkou nehodu jako zázrakem. Při transportu vrtulníkem do nemocnice v Berlíně jej tehdy sedmkrát oživovali. Ztratil velké množství krve. Přesto se po dlouhé rehabilitaci vrátil k automobilovému sportu a jako vozíčkář se později právě na handbiku prosadil také na mistrovství světa. Vyhrál například i maraton v New Yorku či dokončil legendárního Ironmana na Havaji. Na paralympijských hrách v Londýně a Riu de Janeiro získal čtyři zlaté medaile.

Alex Zanardi našel díky handbiku nový smysl života, teď kvůli němu bojuje o život v sienské nemocnici.
Alex Zanardi našel díky handbiku nový smysl života, teď kvůli němu bojuje o život v sienské nemocnici.