8. června 2013 • 09:00

Peltu opět zvolili předsedou FAČR, i Berbr prošel bez odporu

Autor: iSport.cz
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miroslav Pelta byl na další čtyři roky zvolen předsedou Fotbalové asociace České republiky. Na dnešní valné hromadě byl jediným kandidátem. Kontroverzní funkcionář Roman Berbr s minulostí pracovníka komunistické StB byl zvolen druhým místopředsedou  za Čechy. Proti Berbrovi se postavilo jen 11 delegátů z české komory, 108 zvedlo ruku pro Berbra, 8 se jich zdrželo. Místopředsedou za Moravu se stal Zdeněk Zlámal. Valnou hromadu sledujeme ONLINE.



Miroslav Pelta byl na další čtyři roky zvolen předsedou Fotbalové asociace České republiky. Na dnešní valné hromadě byl jediným kandidátem. Kontroverzní funkcionář Roman Berbr s minulostí pracovníka komunistické StB byl zvolen druhým místopředsedou za Čechy. Proti Berbrovi se postavilo jen 11 delegátů z české komory, 108 zvedlo ruku pro Berbra, 8 se jich zdrželo. Místopředsedou za Moravu se stal Zdeněk Zlámal, postavení třetího místopředsedy za ligu uhájil Dušan Svoboda. Valnou hromadu jsme sledovali ONLINE.

Spokojený znovuzvolený předseda FAČR Miroslav Pelta
Spokojený znovuzvolený předseda FAČR Miroslav Pelta

Pelta zvítězil suverénně už v prvním kole volby, v každé z obou komor proti němu hlasoval jen jeden delegát. "Chci poděkovat za podporu. Když budeme makat, tak to snad přežijeme," uvedl těsně po svém znovuzvolení.

Spojení Pelty a Berbra, kterému ve volbě neuškodil ani nově zveřejněný fakt, že v minulosti pracoval pro StB, budí pobouření u veřejnosti. Výzvu deníku Sport Dejme kmotrům červenou k dnešku podepsalo přes 17 tisíc lidí.

Pelta ještě před volbami dnes Berbra vyzval, aby zmírnil některé své výroky. "Jen vliv rozhodčích v českém fotbale je potřeba zmenšit. Že je potřeba ubrat na plynu. Nad tím by se měl Roman Berbr zamyslet," zmínil se Pelta ve svém projevu. "Vezmu si slova předsedy k srdci. Pro fotbal nebudu makat deset hodin denně jako teď, ale dvanáct," uvedl Berbr. K nedávno zveřejněným informacím o tom, že pracoval pro Stb, se prý hodlá vyjádřit do tří týdnů v týdeníku Gól.

Do výkonného výboru se dostala také předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková. Berbrova životní partnerka a bývalá ligová sudí. Damková nakonec také zbyla jako jediná kandidátka, protože před volbou odstoupili z boje Berbr a Michal Blaschke.

Výsledky voleb vedení FAČR
  proti zdrželi se pro
Miroslav Pelta 1 - 1 1 - 2 123 - 67
Roman Berbr 11 8 108

Pozn.: Předsedu FAČR volí dohromady česká i moravská komora.

pasek pasekFoto spo

15:17 Ve zbytku valné hromady už půjde pouze o volbu do komisí - odvolací, revizní, kontrolní a arbitrážní.

Komentář Štěpána Filípka, zástupce šéfredaktora Sportu:

Štěpán Filípek Štěpán FilípekFoto Sport
Výsledky valné hromady lze interpretovat jako Berbr-zbytek světa 5:8. I když nelze v žádném případě zaručit, že obsazení obou táborů takhle zůstane. Kromě Romana Berbra jsou v prvním „mužstvu“ Dagmar Damková, Rostislav Votík, Josef Tancoš a Tomáš Paclík. Post místopředsedy je důležitý, ale může být přehlasován. Pokud si svou neprosadí jinými cestami.

Přehled členů výkonného výboru FAČR pro období 2013-2017:

Předseda: Miroslav Pelta
Místopředseda za Čechy:
Roman Berbr
Místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal
Místopředseda za kluby první a druhé ligy: Dušan Svoboda
Předsedkyně řídící komise za Čechy: Dagmar Damková
Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Blaha
Členové za Čechy: Josef Tancoš, Rostislav Votík
Členové za Moravu: Vlastimil Hrubčík, Miroslav Vrzáček
Členové za ligu: František Hrdlička, Josef Lébr, Tomáš Paclík

15:00 Členy výkonného výboru za 1. a 2. ligu se stali: Tomáš Paclík (Plzeň), František Hrdlička (Teplice) a Josef Lébr (Olomouc).
14:39 Máme další čtyři členy výkonného výboru. Za Čechy byli zvoleni Josef Tancoš (58 hlasů) a Rostislav Votík (56 hlasů), za Moravu uspěli Vlastimil Hrubčík a Miroslav Vrzáček (po 20 hlasech).
14:10 Roman Berbr se na valné hromadě vyhýbá novinářům. Dokonce kvůli tomu nešel s ostatními delegáty ani oběd, aby jej neoslovili. Stejně tak jeho partnerka Dagmar Damková, nová členka výkonného výboru.
14:08 Další dílčí prohra Romana Berbra: šéfem řídící komise na Moravě je Pavel Blaha. Potvrzuje se, že Roman Berbr nemá na Moravě tak silnou podporu jako v Čechách. Blaha obdržel 24 hlasů, jeho konkurent Ladislav Dofek pouze 10.
13:15 Přestávka na oběd, během níž se volí také šéf Řídící komise na Moravě. Jednání bude pokračovat ve 14:00.

13:13 Volby postupují rychle. Členkou výkonného výboru a předsedkyní Řídící skupiny za Čechy se stala Dagmar Damková. Zvedlo pro ní ruku 53 delegátů, nikdo nebyl proti, 4 se zdrželi.

Spokojený znovuzvolený předseda FAČR Miroslav Pelta
Spokojený znovuzvolený předseda FAČR Miroslav Pelta

Komentář Štěpána Filípka, zástupce šéfredaktora Sportu:

Štěpán Filípek Štěpán FilípekFoto Sport
Vše dopadlo podle očekávání: Miroslav Pelta je předsedou asociace, Roman Berbr místopředsedou. Notičky byly naplněny, uzavřeno manželství z rozumu i částečné lásky. Pelta se od Berbra nedistancoval, takže je spoluodpovědný za jeho kroky ve fotbale. Nyní ale proběhne možná míň nápadný, ale také důležitý boj: zamezit Berbrovi převahu ve výkonném výboru. Výhra Dušana Svobody nad Jaromírem Šeterlem při volbě třetího místopředsedy je základem.

13:10 Dušan Svoboda si udržel místo třetího místopředsedy FAČR. Pro jeho zvolení hlasovalo 23 delegátů, 9 bylo pro Jaromíra Šetrleho.
13:05 Reakce Romana Berbra po zvolení: "Beru si k srdci, co mi řekl předseda a budu pracovat ne 10, ale 12 hodin denně. Ke všem zveřejněným věcem v médiích se vyjádřím v následující třech týdnech v časopisu Gól. To je všechno, co nyní chci říct," uvedl Berbr v přenosu televize FAČR.
BLOG šéfredaktora Sportu Lukáše Tomka k dění na Valné hromadě. Delegáti volili jako ovce. Co teď? Výzvou boj proti kmotrům jen začal   CELÝ TEXT BLOGU ZDE>>>
12:43 Nyní probíhá tajná volba třetího místopředsedy za ligové kluby. Tedy jediný ze čtyř nejvýznamnější postů, kde je vítěz nejasný. O funkci se uchází Dušan Svoboda (místopředseda představenstva Sparty) a Jaromír Šetrle (zkušený ligový funkcionář, v současnosti bez angažmá).
12:41 Roman Berbr zvolen! Ale má slabší podporu než Pelta. 108 delegátů v české komoře hlasovalo pro něj, 11 bylo proti, 8 se zdrželo.
12:39 Nyní probíhá volba místopředsedy za Čechy. Postaví se někdo proti jedinému kandidátovi Romanu Berbrovi?
12:38  Zdeněk Zlámal byl zvolen prvním místopředsedou FAČR za Moravu.
12:37 "Chci vám poděkovat za podporu. Čeká nás těžké období, ale když budeme makat, tak to ve zdraví přežijeme," řekl Pelta po zvolení.
12:33 Veřejná volba předsedy. Miroslav Pelta byl jako jediný kandidát potvrzen ve funkci jednoznačně. Jak se hlasovalo? Česká komora: 123 pro, 2 proti, 1 se zdržel. Moravská komora: 67 pro, 1 proti, 2 se zdrželi. Miroslav Pelta bude předsedou FAČR do roku 2017.
12:26 Dagmar Damková je jedinou kandidátkou na předsedu Řídící komise za Čechy. Berbr a Michal Blaschke svou kandidaturu stáhli, aby mohli kandidovat na jiné funkce. Na člena za výkonného výboru za Čechy (2 volná místa) nebudou kandidovat Blaschke a Liba (Berbrovi lidi) a Michal Fischer, zůstali jen Josef Tancoš, Rostislav Votík - oba mají zvolení jisté. To znamená, že Michal Blaschke jako jeden z kandidátů Berbrova tábora se nakonec neuchází o žádnou funkci.

Komentář Štěpána Filípka, zástupce šéfredaktora Sportu:

Štěpán Filípek Štěpán FilípekFoto Sport
Jediným „trochurebelem“ na valné hromadě zatím byla šéfka odvolací a revizní komise Markéta Haindlová, které neschálili její zprávu. Jinak se v zásadních věcech, v nichž jde o to, kdo má ve fotbale působit a kam se má ubírat, nevede žádná diskuse. Ještě je možné, že na ni dojde před samotnými volbami do konkrétních funkcí, ale zatím je to hodně smutný obrázek jedné velké šedivé masy.

12:12 Velká Berbrova prohra! Neprošel návrh na úpravu stanov, po níž delegáti mohli vystupovat jen na základě plné moci. Pak už by chodili na VH volit jen rozhodčí... Návrh zablokovala moravská komora.
11:55 Přenos už zase funguje. Ve videoprezentaci delegáti vidí shrnutí projektu členství FAČR.
11:49 V tiskovém středisku i na internetu nefunguje přenos z valné hromady. Co se děje v sále mezi delegáty? To lze nyní jen odhadovat.

11:42 Nyní delegáti poslouchají zprávu Arbitrážní komise.

11:35 Haindlová tvrdí, že ORK neměla přístup k hospodaření STESu, marketingové organizace FAČR. Zkritizovala i to, jak Pelta zametl kauzu Křetínského kabely. "To, že FAČR nechala šetření korupce pouze na policii, je v rozporu s UEFA," dodala.

11:29 Zprávu odvolací a revizní komise FAČR pednesla  Markéta Haindlová. Zda využije šance a promluví k fotbalovým kmotrům, zatím není jasné.

11:18 Mluví finanční ředitel FAČR Ing. Kabelka. Podle jeho slov tvoří státní dotace 60% příjmů Fotbalové asociace.

Komentář Štěpána Filípka, zástupce šéfredaktora Sportu

Štěpán Filípek Štěpán FilípekFoto Sport
Miroslav Pelta odmítl přímou válku s Romanem Berbrem. Určitě ho bude chtít nějakým způsobem oslabit, ale zvolí k tomu jinou taktiku a prostředky. Peltova slova o tom, že Berbrovi rozhodčí by měli malinko „ubrat plyn“ je příliš jemný a alibistický vzkaz. Rychlost se ve skutečnosti neubere, jen trochu vylepšíme facelift. Neřešíme špatné činy, ale jen výroky, které zlobí veřejnost či média.

11:13 Roman Berbr při proslovu Miroslava Pelty jen seděl a ani nedutal. Zjevně si sám nebyl jistý, zda ho předseda FAČR nepodrazí. Ale to Pelta neudělal, obrazně řečeno dal Berbrovi jen slabou facku...
11:05 Pelta: "Pokud bude Berbr zvolen, a já vím, že bude, chci, aby dal fotbalu jen to dobré." Pelta za svůj projev sklidil potlesk.
Spokojený znovuzvolený předseda FAČR Miroslav Pelta
Spokojený znovuzvolený předseda FAČR Miroslav Pelta
11:01 Pelta: "Každý mě vyzýval, abych vystoupil proti Romanu Berbrovi, abych se prý zachránil. Ale to já dnes v žádném případě neudělám. Jen vliv rozhodčích v českém fotbale je potřeba zmenšit. Že je potřeba ubrat na plynu. Nad tím by se měl Roman Berbr zamyslet."
11:00 "Musíme brát vývzu Sportu vážně, chybí nám důvěryhodnost. Musíme se nad tím zamyslet. Je potřeba, abychom se v budoucnu tomu vyvarovali," řekl Pelta k výzvě Sportu Dejme kmotrům červenou.
10:56 Pelta děkuje dokonce i svému předchůci Ivanu Haškovi za to, že se mu podařilo získat pro letošnírok pořádání evropského Superpoháru mezi vítězem Evropské ligy a Ligy mistrů, který se odehraje na konci srpna v pražském Edenu.
10:51 Miroslav Pelta přednáší zprávu o činnosti výkonného výboru za uplynulé období. Chválí úspěchy fotbalové reprezentace, především čtvrtfinále na EURO 2012. Peltovi pořád leží v hlavě pískot fanoušků na loňském šampionátu vůči trenéru Bílkovi a Milanu Barošovi. A mluví o tom, že fotbal potřebuje větší důvěru veřejnosti.

10:47 Komentář Štěpána Filípka, zástupce šefredaktora Sportu

Štěpán Filípek Štěpán FilípekFoto Sport
Projev šéfa ČSTV Miroslava Jansty byl pozoruhodný z několika důvodů. Podpořil všechny body výzvy Sportu a doporučil je Miroslavu Peltovi. Když pak doplnil, že společně podporují posílení práv ligových klubů, a to i směrem k rozhodčím, lze to přeložit jako jasný hlas pro spojence Miroslavu Peltu a nepřímo NE kápu sudích na všech úrovních Romanu Berbrovi. Právě profesionální kluby dnes chtějí za každou cenu zabránit jeho převaze ve výkonném výboru asociace. Pelta o obsahu projevu musel vědět, což ledacos naznačuje ohledně jeho postojů a taktiky.

10:46 Tento bod nebyl schválen.
10:45 Jeden z delegátů chce do programu zařadit projednání nového disciplinárního řádu, který snižuje tresty za korupci. Nedávno jej schválil VV FAČR. "Je špatný," řekl delegát.
10:43 Jansta ukončil svůj projev tím, že valná hromada musí zůstat demokratická. Dočkal se potlesku.
 

10:40 Jansta také vyčetl Haškovi jeho angažmá v představenstvu Skiareálu Pec pod Sněžkou. Prý vůbec nepracoval a vše řídil po mailech či telefonu, a to dokonce z Dubaje. Za Haška prý spadl zisk z 8,5 milionu korun do ztráty 1,1 milionu korun. "Práce se zúčastnil minimálně, chtěl vše řídit po mailech či telefonu, dokonce z Dubaje, podle toho to také vypadalo," říká Jansta. Upozornil na to, že za Haškova působení hospodářský výsledek společnosti spadl ze zisku 8,5 milionu korun do ztráty 1,1 milionu korun.

10:38 Jansta se sice opřel do Romana Berbra, nicméně ocenil práci Miroslava Pelty. Podle jeho názoru zachránil fotbal před krachem.
10:37 Dalším důvodem, proč prý Jansta nepodepsal, ale pouze podpořil, je Markéta Haindlová. A to kvůli jejímu návrhu zákona o sportovním správním soudu.
10:34 Jansta vytýká Ivanu Haškovi, že si vzal za spojence "mafiánskou organizaci Aleše Hušáka". Jansta nakonec výzvu Sportu nepodepsal právě proto, že ji podepsal Ivan Hašek, nebo-li Hušákova galerka, jak říká před delegáty.
10:32 Jansta pokračuje v nezvykle ostrém projevu. "Mezi prvními signatáři (výzvy) se objevila Hušákova galerka, jako třeba Ivan Hašek. Ale ve fotbale se teď objevil opravdový kmotr," pokračuje Jansta. Členové výkonného výboru FAČR sedí při těchto slovech jako zaraženi.
10:31 "Doporučil bych Miroslavu Peltovi, aby si výzvu vzal jako volební a pracovní program. Kdo by odmítal boj proti korupci? Kdo by si nepřál nezávislost disciplinární komise?" ptá se Jansta.
10:30 Překvapení při projevu Miroslava Jansty, předsedy České unie sportu: "Souhlasím s výzvou deníku Sport, chtěl jsem ji podepsat!"
10:24 Komentář Štěpána Filípka, zástupce šéfredaktora Sportu:

Štěpán Filípek Štěpán FilípekFoto Sport
Roman Berbr prý ani nechtěl, aby novináři vůbec mohli průběh valné hromady sledovat. Nakonec jim jsou jim k dispozici dvě obrazovky v tiskovém středisku. Pro transparentnost celé akce by bylo určitě lepší, aby média mohla být přímo v sále. Navíc zrovna ve chvíli, co šéf FAČR Miroslav Pelta zahájil proslov, přenos se přerušil - a potíže pokračují. Generální sekretář Rudolf Řepka sice prohlásil, že delegáty čeká dlouhý den, pokud by vše jelo podle předem daných not, bude to naopak ve "zkráceném řízení". Klíčové bude, nakolik a jak silně se Pelta distancuje ve svém volebním projevu distancuje od Berba. Na tom se vše může zadrhnout. Navzdory předpokladu, že je vše jasné, se ještě mohou dít věci.

10:20 K delegátům mluví Mircea Sandu, rumunský člen výkonného výboru UEFA. Předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi předal cenu za nejlepší projekt v minulém roce. Šlo o registrace členské základny ve FAČR.

10:18 Zákulisní informace: Místopředseda Jindřich Rajchl přišel do sálu po boku Miroslava Pelty. Sálem se nese, že kdyby kandidoval na místopředsedu proti Romanu Berbrovi, měl by teď v tajných volbách šanci.

10:17 Volební řád určuje, že při jednom kandidátovi se volí aklamací.

10:16 Přenos se už rozběhl. Mluví právě Rudolf Řepka k delegátům. Hlasuje se o jednacím řádu. "Vidíme, že většina hlasuje pro," řekl Řepka. Jednací řád byl schválen. Hlasuje se o volebním řádu. I ten byl většinou schválen, žádný pozměňovací návrh.

10:10 Předseda FAČR Miroslav Pelta právě zahájil valnou hromadu proslovem. Ale bohužel nevíme, co říká. Přenos v tiskovém středisku nefunguje...

10:05 Prvních pět bodů návrhu programu dnešní VH: 1. Zahájení VH, 2. Volba předsedajícího, 3. Návrh jednacího a volebního řádu, 4. Návrh programu VH, 5. Volba pracovních komisí.

10:04 Valná hromada právě začala státní hymnou.

Před hotelem, kde se koná valná hromada, se odehrála malá demonstrace proti současným pořádkům v českém fotbale Před hotelem, kde se koná valná hromada, se odehrála malá demonstrace proti současným pořádkům v českém fotbaleFoto Štěpán Filípek (Sport)

Dění před valnou hromadou "narušila" jen čtyřčlenná skupinka mladíků, která stála před vchodem hotelu Clarion s transparenty namířenými proti korupci v českém fotbale a fotbalovým kmotrům. Nasazené měli masky. "Hrajeme fotbal, tak abychom si ještě kopli," pousmál se jeden z nich. Od příchozích, kterých ovšem tímto vchodem nepřicházelo mnoho, se snažili získat podpis. "Podepsal se nám pan Šafarčík," zmínili šéfa Baníku Ostrava Petra Šafarčíka.

9:55 Novináři sledují valnou hromadu na televizi v úplně jiné místnosti, přístup k delegátům či Romanu Berbrovi nemají. Na místě je asi dvacítka žurnalistů.
08:30 Valná hromada by měla začít v 10.00, už v pátek večer ale v hotelu Clarion probíhala nejrůznější zákulisní jednání.
08:00 Vítáme vás u online reportáže z valné hromady FAČR, která v pražském hotelu Clarion zvolí na čtyři roky vedení českého fotbalu. Nečeká se žádný tuhý boj, na předsedu i místopředsedu za Čechy je vždy jen po jednom kandidátovi: jsou jimi Miroslav Pelta a Roman Berbr, tedy dva muži, kterým dalo ve výzvě deníku Sport červenou kartu už téměř 17 tisíc lidí.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud