30. prosince 2013 • 11:01

Schumacher má otok na mozku. Lékaři mu museli uvolnit tlak v lebce

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zranění Michaela Schumachera je vážnější, než se čekalo. Sedminásobný mistr světa ve formuli 1, který si při lyžování poranil hlavu,  má poškozený mozek a jeho stav je kritický. Slavný německý závodník je v kómatu a bojuje o život.



Schumacher byl po nehodě ošetřován v nemocnici v Moutiers, odkud byl ale převezen do Grenoblu, neboť jeho zranění byla vážnější, než se čekalo. Tam kvůli krvácení do mozku podstoupil operaci. Podle informací deníku Bild museli lékaři chirurgicky uvolnit nitrolební tlak způsobený otokem na mozku.

"Je v umělém spánku. Snažíme se redukovat otok a snížit tlak mezi mozkem a lebkou. Zákrok proběhl bez větších problémů. Jeho stav není stabilizovaný, je kritický," uvedl na tiskové konferenci v 11 hodin jeden z lékařů nemocnice v Grenoblu.

"Je nadále v kómatu a bojuje o život. Kdy se uzdraví, to teď nedokážeme říct," dodal hlavní anesteziolog Jean-Francois Payen. Další operace v současnosti plánovány nejsou.

Fanoušci před nemocnicí v Grenoblu podpořili Michaela Schumachera v jeho bitvě o život
Fanoušci před nemocnicí v Grenoblu podpořili Michaela Schumachera v jeho bitvě o život

Horská služba přijala zprávu o Schumacherově vážném zranění po včerejší jedenácté hodině dopoledne. Bývalý šampion F1 se v Méribelu ve francouzských Alpách zranil pět dnů před 45. narozeninami.

„Při jízdě mimo upravenou sjezdovku podle svých slov narazil do skály. Měl helmu,“ uvedl Christophe Gernignon-Lecomte, ředitel areálu v Méribelu.

Ke karambolu došlo na 2783 metrů vysoké hoře Saulire v místě, kde se kříží červená s modrou sjezdovkou. Po nehodě byl Schumacher při vědomí a komunikoval se záchranáři. „Byl v šoku, trochu otřesený, ale při vědomí. Zřejmě utrpěl otřes mozku, ale ne silný, Byla mu poskytnuta okamžitě profesionální pomoc,“ dodal Gernignon-Lecomte.

Schumacherova manažerka Sabine Kehmová nehodu potvrdila a dodala, že nebude o jeho zdravotním stavu poskytovat žádné informace. U nemocnice dohlíží na pořádek zástupci policie, protože se na místo začínají scházet příznivci F1.

Schumacher neskončil v nemocnici mimo svět formule 1 poprvé, za sebou má několik havárií na motorce. Jeho nejtěžší úraz z F1 se datuje do roku 1999, kdy v Silverstoneu utrpěl zlomeninu lýtkové a holenní kosti.

Právě tam jej dostal do péče neurochirurg Gérard Saillant z Paříže a stejný lékař se vydal pomoci Schumacherovi z trablů i tentokrát.

Podle listu "Le Dauphiné libere" se zdravotní stav Schumachera ve večerních hodinách zhoršil a Němec bojuje o život. To potvrdil i list Bild. Ten napsal, že manželka Corrina je s dětmi přímo v nemocnici.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud