Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Uhasila milionovou žízeň. Kolik si Ledecká vydělá díky lukrativním smlouvám?

Autor: pv

Radost otevřít. Takový je reklamní slogan společnosti Coca Cola, jež byla poslední dva roky generálním sponzorem lyžařky a snowboardistky Ester Ledecké (23). Dvojnásobná olympijská vítězka může mít nyní svůj vlastní slogan – Radost uzavřít. Vždyť díky nedávno uzavřeným kontraktům si přijde na desítky milionů korun. V případě nejnovějšího hlavního sponzora Red Bullu, který vystřídal právě Coca Colu, jde o částku přesahující 10 milionů korun ročně!

Žízeň mít rozhodně nebude. Ester Ledecká jednu celosvětově známou značku nápojů s vysokým obsahem kofeinu vystřídala jinou. Po dvou letech skončila loni v prosinci smlouva české královně bílých svahů s Coca Colou.  Podle odhadů si za sezonu bez bonusů přišla od československé pobočky amerického výrobce skoro na pět milionů korun.

Coca Colu už „nepije“

Místo prodloužení spolupráce s generálním sponzorem přišel překvapivě přechod ke konkurenci. „Ještě mám jedno přání, umět lítat. Naštěstí mám parťáka, kterej mi chce pomáhat moje přání uskutečnit. Moc si toho vážím. Dovolte mi, abych vám představila muže, který mě vzal pod křídlo. Pan Robert Trenkwalder,“ pochlubila se Ledecká ve čtvrtek snímkem s mužem, který se stará o největší hvězdy závodící s logem Red Bullu, jako je například Lindsey Vonnová.

Přestože je Ledecká v „jednom týmu“ se slavnou Američankou, stydí se ji oslovit. „O mně se ví, že jsem poměrně stydlivá, takže na povídání jsem ji nezastavila. Jen jsme se pozdravili, každopádně je pro mě obrovskou legendou. Od Lindsey bych se toho chtěla naučit strašně moc a jednou dokázat alespoň zlomek toho, co ona,“ nechala se slyšet dvojnásobná olympijská vítězka, která si má přijít ročně od rakouského výrobce energetických nápojů na částku kolem 10 milionů korun. Další peníze jí pak budou plynout z motivačních bonusů za umístění v závodech. Na jak dlouho je smlouva uzavřena ani jedna strana nezveřejnila.

Musí uživit celý tým

Ledecká má na kombinéze i loga několika hlavních sponzorů, od níž jí plynou řádově další miliony korun. Jde o tuzemské (Tipsport, Strabag) i globální společnosti (Visa, Audi) Odhadem si může díky všem podepsaným smlouvám přijít ročně na částku kolem 30 milionů korun.

Velkým bonusem pro sponzory je fakt, že se nejlepší česká sportovkyně roku 2018 prezentuje nejen na závodech v alpském lyžování, ale i snowboardingu. Pro sponzory to znamená více „muziky“ za vynaložené miliony. Ohromný balík peněz však nekončí jen v kasičce Ledecké. Úspěšná závodnice musí uživit svůj početný tým a poplatit veškeré výdaje spojené se sezonou. Jedná se o sumu šest až sedm milionů korun. Navíc dvacet až pětadvacet procent ještě dostane jako provizi marketingová agentura Sport Invest zastupující lyžařku a nakonec to pak ještě musí Ester zdanit…

„Já jsem hrozná držgrešle a na prachy, to všichni vědí, takže z toho mám velkou radost,“ smála se Ledecká, když si spočítala, že za loňské zlaté medaile z olympijských her vyinkasovala ona a její tým od Ministerstva školství dohromady 4,8 milionů korun.

Největší sponzoři Ester Ledecké

Red Bull

Energetické nápoje

10 000 000 Kč

Robe

Světelná technika

2 000 000 Kč

Tipsport

Sázková kancelář

3 000 000 Kč

Visa

Platební karty

2 500 000 Kč

Atomic

Lyže

800 000 Kč

Strabag

Stavební společnost

1 500 000 Kč

Další velcí partneři

Audi 

Automobily

Kromě finančního plnění dostává i vozy od výrobce.

Milka

Čokoláda

Stala se tváří společnosti, ale logo nepropaguje na závodním oblečení.

Dukla

Armádní sportovní klub

Od armády má plat a hrazené soustředění.

Adidas

Sportovní oblečení

Kromě oblečení dostává i finanční podporu v řádu stovek tisíc korun.

Český lyžařský svaz

Podporuje sportovkyni částkou přes 3 miliony korun.

(Pozn.: Jde o kvalifikovaný odhad příjmů od sponzorů za jeden rok bez výkonnostních bonusů.)