Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Soud prokázal první Pistoriusovu lež! Když mlátil pálkou do dveří, neměl protézy

Autor: ps

Znovu, znovu a zase znovu. Beznohý atlet Oscar Pistorius (27), který zastřelil přítelkyni Reevu Steenkamp a je stíhán u soudu za vraždu, stále dokola slyší, co se osudnou noc stalo. Tentokrát ale byla odhalena jeho první lež!

Na začátku si pojďme shrnout, co Pistorius tvrdil před dnešním »klíčovým« líčením. Jeho verze je taková, že poté, co vystřelil čtyři rány (tři jeho přítelkyni zasáhly do ramene, boku a hlavy) přes dveře koupelny, se vrátil do ložnice a zjistil, že tam Reeva není. Nasadil si protézy, vzal do ruky kriketovou pálku a šel rozbít dveře, aby se do místnosti podíval.

Jenže právě mlácení kriketovou pálkou se ukázalo jako zlomové! Při rekonstrukci během dnešního soudu v Pretorii policejní plukovník Johannes Vermeulen souhlasil, že střílel bez protéz, ale bez nich se podle jeho tvrzení také dobýval do koupelny.

Policejní plukovník předvádí, jak Pistorius rozmlátil dveře koupelny.
Policejní plukovník předvádí, jak Pistorius rozmlátil dveře koupelny.

„Rány šly z nízké polohy, jakoby z pokleku. Nebyla to pozice stojícího člověka,“ vysvětlil a vše prokázal přímo na dveřích, které byly v síni provizorně postaveny. Také ukázal, že by stojící člověk musel být značně ohnutý, aby zasadil rány, které na dveřích zůstaly.

Důkazy i předchozí svědectví kamaráda Darrena Fresca, jenž řekl, že mu Pistorius rozstřílel auto, zatím zdánlivě míří proti atletovi. Jestli ale přítelkyni zastřelil omylem (prý si ji spletl se zlodějem), nebo to byla vražda, zatím nelze říci. Soud bude pokračovat zítra.