Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Volejbal na sněhu? Do Špindlerova Mlýna přijedou i olympionici!

Autor: Tomáš Koníček

Volejbal na sněhu? Že jste to ještě neslyšeli? Tak teď se něco takového dostalo poprvé do Čech! Další díl seriálu Snow Volleyball Tour se bude hrát o víkendu ve Špindlerově Mlýně. Zahrát si můžete i vy! Během soboty se hraje kvalifikace. Na ní se představí mimo jiné i česká volejbalová esa olympionici Martin Lébl a Michal Palinek.

Nové volejbalové odvětví vzniklo v roce 2008 v horách u rakouského Wagrainu. Několik nadšenců zarazilo v nadmořské výšce 1850 metrů do sněhu sloupky, napnuli síť a vyznačili hrací plochu. Už první zápasy u stanice lanovky přilákaly stovky překvapených diváků, zanedlouho se hrálo mistrovství Rakouska a před třemi lety vznikla Snow Volleyball Tour.

Tu dosud vedle Rakouska pořádaly Německo, Švýcarsko a Itálie, letos série zavítá právě do Špindlerova Mlýna. Bude se hrát ve skiareálu Svatý Petr.

Ze sobotní kvalifikace postoupí osm mužských dvojic a čtyři ženské páry do nedělních závěrečných bojů. Nejlepší tým mužského turnaje získá prémii 500 eur, vítězky soutěže žen 200 eur.

Palinka čeká na sněhu premiéra. Přitom zahrát si mohl už před třemi lety. „Tehdy mne pozvali na turnaj do Rakouska, ale nevyšlo to. Bylo minus patnáct, vítr, sníh a nehrálo se,“ krčí rameny beachvolejbalový mistr Evropy z roku 1996. Teď už si prý snad zahraje. Má být jasno a teploty vysoko nad nulou.

 Šestidílná tour se rozjela v Engelbergu, nyní se bude hrát ve Špindlerově Mlýně, následně pak budou zastávky Oberhof, Wagrain, Kronplatz a Sv. Anton.

V příštím roce je v plánu i mistrovství Evropy.

Atraktivní novinka už přilákala na sníh také špičkové beachvolejbalisty. Na Tour se objevili například bronzový medailista z olympiády v Londýně Martinš Plavinš z Lotyšska nebo švýcarský vicemistr světa Martin Laciga, z předních českých hráčů si ji vyzkoušeli třeba David Kufa nebo Michaela Vorlová.