Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ODEZŘENO: Simuluje, blbeček! Já ho netrefil. Co odhalil neslyšící fanoušek?

Autor: TV iSport

Když se díváme na fotbal v televizi, vnímáme i zvuky. Píšťalku rozhodčího, skandování diváků, komentář, hluk ruchových mikrofonů... Jenže ne všichni máme to štěstí; neslyšící fanoušky provází fotbalovým zápasem ticho. Takovým fanouškem je i Miroslav Kindel, který ale jako řada neslyšících dovede odezírat ze rtů. Jak vidí fotbal on? Svůj pohled vám nabízí v unikátním videu s názvem Odezřeno, v němž redaktoři iSport „tlumočí“ autentické výroky, které Kindel odezírá během zápasů.

Dnes dvaadvacetiletý Kindel přišel o sluch v osmi letech. „Bylo to při hodině diktátu na základní škole,“ vybavuje si. „Ničemu jsem najednou nerozuměl. Série dalších vyšetření v nemocnici ale bohužel pro mě nic neukázala; je to obrovská náhoda. Nikdo neví, proč se mi to stalo.“

ODEZŘENO: Originální video – neslyšící fanoušek odezírá výroky fotbalistů
Video se připravuje ...

Malý kluk s handicapem ale na svět nezanevřel. A pomohl mu i jeho oblíbený sport. „Nejradši mám kolektivní sporty, baví mě na nich, že jako tým musíte umět přijímat i porážky. Líbí se mi emoce, zápal, nadšení a také to, že je to prostě zábava. Sám jsem hodně emotivní člověk a každý zápas prožívám. Ke sportu jsem měl vždycky vztah: je to takové moje hobby, protože jsem u něj každý den, ráno i večer. Vždycky jsem jako malý seděl mlčky u televize a sledoval přenosy.“

Postupem času si Kindel osvojil metodu odezírání a zjistil, že při detailních záběrech dovede aktérům sportovních klání docela dobře rozumět: „Všiml jsem si, že dokážu vyčíst ze rtů z televize různá slovíčka fotbalistů a dalších sportovců. Tak nějak se to ze začátku na Twitteru chytlo, zkusil jsem to dělat potom ještě déle a bavilo mě to,“ říká.

Neslyšící fotbalový fanoušek Miroslav Kindel dovede odezírat ze rtůFoto iSport.cz

Server iSport.cz vám nyní nabízí unikátní pohled na fotbalovou ligu pohledem neslyšícího fanouška. Miroslav Kindel zaznamenal, co na hřišti viděl, a my jsme to spojili s patřičnými záběry. A že při řadě situací se nepěstuje zrovna vybraný slovník? Jak říká Kindel, sport je o emocích. A ty jsou důležité i pro neslyšícího fanouška.